26. 11. 2020, 15:11 | Vir: STA

Bruselj: Odločitev o smučanju med pandemijo je v nacionalni pristojnosti

Tamino Petelinšek/STA

Odločitev o tem, ali med pandemijo novega koronavirusa dovoliti smučanje, je v nacionalni pristojnosti, so danes poudarili v Evropski komisiji v odzivu na številna vprašanja o tej vse bolj pereči temi, do katere članice EU zavzemajo različna stališča. Ob tem so pozvali k usklajevanju in spoštovanju vseh epidemioloških priporočil.

Italija se že nekaj časa zavzema za zaprtje smučišč. Tudi nemška kanclerka Angela Merkel bi zaradi pandemije novega koronavirusa zaprla evropska smučarska središča, medtem ko iz Avstrije, Švice in Francije prihajajo drugačna sporočila. Različna stališča članic sprožajo ogromno epidemioloških in gospodarskih vprašanj.

V Evropski komisiji so danes poudarili, da je odločitev o smučanju nacionalna pristojnost. Na vprašanje, ali bodo predlagali evropsko priporočilo, kot v primeru številnih drugih vprašanj v povezavi s pandemijo, ki so v nacionalni pristojnosti, pa niso podali jasnega odgovora. Niti niso želeli komentirati stališča Merklove.

Spomnili so, da je evropska komisarka za zdravje Stella Kiriakides v sredo v odgovoru na vprašanje o smučanju opozorila, da lahko prehitro odpravljanje koronskih omejitev vodi v povečanje števila okužb in vnovično širjenje virusa, ter obenem poudarila, da ni ene same rešitve, ki ustreza vsem, saj je realnost v različnih članicah različna.

Tudi vodja predstavništva komisije na Dunaju Martin Selmayr, bivši generalni sekretar Evropske komisije, je v sredo po Twitterju izpostavil, da je po zakonodaji EU najti pravo ravnotežje med zaželeno svobodo in omejitvami, potrebnimi iz zdravstvenih razlogov, naloga nacionalnih vlad in parlamentov. EU lahko podpira in priporoča, a odločitev o smučanju sprejme Avstrija, je zapisal.

Predsednica komisije Ursula von der Leyen je po virtualnem zasedanju voditeljev članic unije minuli četrtek sicer opozorila, da mora biti odpravljanje omejitev tokrat previdnejše in bolj postopno kot po prvem valu ter napovedala predloge za usklajeno sproščanje koronskih ukrepov. V komisiji o tem danes niso želeli podrobneje govoriti.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.