31. 5. 2021, 15:15 | Vir: STA

Bruselj osvežil priporočilo glede omejitev potovanj

Xinhua/STA

Evropska komisija je danes predlagala novo priporočilo glede omejitev potovanj v času pandemije covida-19, pri čemer je upoštevala izboljševanje epidemioloških razmer in pospešeno cepljenje po vsej EU. Predlaga, naj za povsem cepljene in tiste, ki so covid preboleli, ne veljajo ukrepi testiranja in karantene ter naj test PCR enotno velja 72 ur.

Po načelnem dogovoru o covidnem potrdilu, ki naj bi olajšal potovanje v času pandemije in spodbudil turizem, je komisija danes osvežila priporočilo glede omejitev potovanj, k čemur so pred dnevi pozvali voditelji članic unije. Gre za priporočilo iz lanske jeseni, dopolnjeno februarja z uvedbo temno rdečih območij.

Komisija predlaga osvežena merila za boljšo usklajenost članic, ki naj bi ljudem prinesla gotovost pri načrtovanju počitnic, a to je le priporočilo, odločitve so v rokah članic, saj so ukrepi na mejah pretežno v nacionalni pristojnosti.

Temeljno načelo, na katerem temelji novo priporočilo, je, da za imetnike covidnega potrdila ne bi smele veljati dodatne omejitve, razen če je to res nujno za zaščito javnega zdravja.

Ključni predlog komisije je, da naj za povsem cepljene in osebe, ki so covid prebolele, ne veljajo ukrepi testiranja in karantene, ne glede na to, od kod prihajajo in kam potujejo. Enako naj bi veljalo za osebe, ki so covid prebolele in ki so prejele prvi odmerek cepiva. Ta praksa v številnih članicah unije sicer že velja.

Ob tem komisija predlaga tudi enotno opredelitev tega, kdaj je oseba "povsem cepljena" - 14 dni po tem, ko je prejela zadnji odmerek cepiva, je pojasnil evropski komisar za pravosodje Didier Reynders, ki je danes predstavil predlog.

Komisija je predlagala tudi več jasnosti za preostale osebe, ki ne sodijo v omenjeni kategoriji

Pri čemer se je oprla na barvni epidemiološki zemljevid. Za osebe, ki prihajajo z zelenih območij, naj ne veljajo nikakršne omejitve. Od oseb, ki prihajajo z oranžnih, lahko oblasti zahtevajo negativen test. Osebam, ki prihajajo z rdečih območij, pa lahko naložijo tudi karanteno, če oziroma dokler nimajo negativnega testa. Za temno rdeča območja lahko oblasti zahtevajo test in karanteno.

Komisija predlaga tudi enotno veljavnost testov. Testi PCR naj v vseh članicah unije veljajo 72 ur, hitri antigenski testi pa naj v članicah, ki te teste priznavajo, veljajo 48 ur.

Predlaga tudi, naj za otroke, mlajše od šestih let, ne velja obveznost testiranja v povezavi s potovanji, in naj za mladoletnike, ki potujejo s starši, ne velja karantena, če ta ne velja za njihove starše, na primer ker so bili cepljeni.

Reynders je opozoril, da je treba ob postopnem sproščanju omejitev ohraniti budnost, saj pandemije ni konec. Komisija zato predlaga "zasilno zavoro" - v primeru hitrega poslabšanja epidemioloških razmer oziroma širšega pojava novih različic virusa je mogoče znova uvesti omejitve tudi za cepljene in osebe, ki so covid prebolele.

Komisija predlaga tudi, naj se članice dogovorijo o minimalni ravni genomskega sekvenciranja.

Reynders je članice pozval, naj novo priporočilo potrdijo do sredine junija.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord