22. 2. 2022, 15:03 | Vir: STA

Bruselj: Potrdila o prebolelem covidu odslej tudi na podlagi rezultatov hitrih antigenskih testov

STA

Evropska komisija je danes sklenila, da bo izdajanje digitalnih covidnih potrdil v članicah odslej mogoče tudi na podlagi rezultatov hitrih antigenskih testov. Potrdila o prebolelem covidu-19 bodo tako od danes v članicah lahko izdajali tudi ob pozitivnem rezultatu hitrega antigenskega testa, so sporočili v Bruslju.

Doslej so namreč potrdilo o prebolelosti covida-19 pristojni organi v članicah v okviru enotnega digitalnega covidnega potrdila izdajali samo na podlagi PCR testov.

"Da bi omogočili lažje potovanje, posebno državljanov, ki so se okužili z različico omikron, bodo lahko članice izdajale potrdila o prebolelosti na podlagi rezultatov visoko kvalitetnih antigenskih testov," je izjavil komisar za pravosodje Didier Reynders.

Da bi zagotovili točnost in zanesljivost covidnega potrdila, bo moral biti uporabljeni hitri test na skupnem seznamu hitrih antigenskih testov EU, testiranje pa morajo izvajati zdravstveni delavci ali usposobljeno osebje, so sporočili v Bruslju.

Potrdila o prebolelem covidu-19 na podlagi hitrih testov bodo v članicah lahko izdajali retroaktivno, in sicer na podlagi testiranj, opravljenih od 1. oktobra 2021.

Evropska komisija je tudi pozdravila posodobljena priporočila glede omejitev nenujnih potovanj iz tretjih držav, ki jih je danes sprejel Svet EU in ki dodatno lajšajo potovanja v unijo.

V skladu z danes sprejetimi priporočili bi morale države članice odpraviti začasno omejitev nenujnih potovanj v EU osebam, cepljenim s cepivom proti covidu-19, odobrenim s strani EU ali Svetovne zdravstvene organizacije, pod pogojem, da so prejele zadnji ali pa poživitveni odmerek najmanj 14 dni in do 270 dni pred prihodom.

Države članice bi morale tudi odpraviti začasno omejitev nenujnih potovanj osebam, ki so prebolele covid-19 v 180 dneh pred potovanjem v EU, je zapisano v priporočilih.

Za osebe, cepljene s cepivom, ki ga je odobrila WHO, lahko države članice zahtevajo tudi negativen PCR test, opravljen najpozneje 72 ur pred odhodom, in lahko uporabijo dodatne ukrepe, kot sta karantena ali izolacija, navajajo priporočila.

Negativen PCR test pred odhodom bi lahko bil potreben tudi za osebe, ki so prebolele covid-19, pa tudi za osebe, ki so bile cepljene s cepivom, odobrenim v EU, vendar nimajo evropskega ali enakovrednega covidnega potrdila.

Potovanje v EU je treba dovoliti tudi otrokom, starejšim od šest in mlajšim od 18 let, ki izpolnjujejo pogoje, določene za odrasle. Vsem drugim otrokom v tej starostni skupini je treba dovolitvi potovanje z negativnim PCR testom, opravljenim najpozneje 72 ur pred odhodom, so sporočili s Sveta EU.

Novo priporočilo se bo začelo uporabljati 1. marca, so še zapisali.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.