24. 2. 2020, 13:24 | Vir: STA

Bruselj proti novemu koronavirusu z 232 milijoni evrov

profimedia
Bruselj proti novemu koronavirusu z 232 milijoni evrov (foto: profimedia)

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je danes v Bruslju napovedal 232 milijonov evrov za ukrepanje za zajezitev novega koronavirusa. Mednarodna misija strokovnjakov bo v torek odpotovala v Italijo, da oceni tamkajšnje razmere. Poleg tega se danes sestaja odbor EU za varovanje javnega zdravja.

Od 232 milijonov evrov, kolikor je danes napovedala komisija za izboljšanje globalne pripravljenosti, preventive in obvladovanja virusa, je 114 milijonov namenjenih za okrepitev globalne pripravljenosti, 100 milijonov za raziskave, 15 milijonov za partnerske države v Afriki in tri milijone za repatriacijo državljanov EU.

Lenarčič je opozoril, da je virus terjal že več kot 2600 življenj in prizadel 29 držav, ter znova pozval k izboljšanju usklajevanja prizadevanj na globalni ravni. Ključna prioriteta EU je po njegovih besedah zajeziti bolezen in zavarovati javno zdravje.

Komisarka za zdravje Stella Kiriakides pa je napovedala, da bo skupna misija strokovnjakov Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) ter Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) v torek odpotovala v Italijo, kjer bo ocenila razmere.

Komisarja sta sicer na novinarski konferenci dobila več vprašanj v povezavi z vprašanjem uvajanja nadzora na mejah znotraj schengenskega prostora. Poudarila sta, da je možnost uvedbe ponovnega začasnega nadzora v schengnu v pristojnosti članic in da za zdaj članice takšnih ukrepov niso sprejemale.

V komisiji so pozneje potrdili, da doslej niso dobili nobenega obvestila od članic o ponovni začasni uvedbi nadzora na notranjih mejah v schengnu. Govorec komisije za notranje zadeve Adalbert Jahnz je ob tem poudaril, da nasvet komisije članicam za zdaj ne vključuje ukrepa uvedbe ponovnega začasnega nadzora na notranjih mejah v schengnu. Povedal je tudi, da doslej tak nadzor ni bil še nikoli vzpostavljen zaradi vprašanja javnega zdravja.

Lenarčič je sicer dopoldne na novinarski konferenci večkrat izpostavil, da mora ukrepanje temeljiti na verodostojni oceni tveganj in znanstvenih dokazih ter da mora biti sorazmerno in usklajeno. Ocenil je tudi, da bi bilo resnično obžalovanja vredno, če bi se položaj zlorabljal v politične namene.

Tudi odločitve o omejitvi potovanj so v rokah članic. Komisarka Kiriakidesova je sicer pozvala, naj članice sledijo nasvetu WHO, ki za zdaj ni priporočila ukrepov za omejitev potovanj in trgovine.

Komisarka je posvarila pred paniko ter zavajajočimi oziroma napačnimi informacijami. Medije je pozvala, naj poročajo pravilno in naj ne razširjajo napačnih informacij, kot se je dogajalo v minulih dneh. V takšnih razmerah, ko so ljudje že zaskrbljeni, je potrebna še toliko večja pazljivost pri obveščanju, je opozorila.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.