22. 4. 2020, 19:30 | Vir: STA

Bruselj zatrjuje: Z mobilnimi aplikacijami bomo sledili virusu, ne ljudem

Thierry Monasse/STA

Z mobilnimi aplikacijami za sledenje stikom okuženih z novim koronavirusom bomo sledili virusu, ne ljudem, je zatrdil podpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič po videokonferenčnem zasedanju ministrov EU za evropske zadeve. Aplikacije sicer sprožajo pomisleke glede zasebnosti in varstva podatkov.
 

Članice EU so pred dnevi opredelile smernice za mobilne aplikacije za sledenje stikom okuženih z novim koronavirusom, ki naj bi olajšale opuščanje omejevalnih ukrepov zaradi pandemije. Podatkov o lokaciji posameznika pri tem naj ne bi uporabljale.

Aplikacija naj bi uporabnika opozorila, da je bil v stiku z okuženim, in tako pomagala zdravstvenim oblastem pri sledenju stikom, kar je ključno za prekinitev verig prenosa, poudarjajo v komisiji.

Uporaba aplikacij mora biti prostovoljna, časovno omejena, medsebojno povezljiva, dostopna in kibernetsko varna. Temeljiti mora na "tehnologijah, prijaznih do zasebnosti", anonimiziranih podatkih in znanstvenih usmeritvah.

Aplikacije naj bi torej ljudi, ki so bili določen čas v bližini okužene osebe, opozarjale, naj se testirajo ali samoizolirajo, ne da bi razkrile identiteto okužene osebe. Temeljile naj bi na tehnologiji bluetooth, ki ne omogoča sledenja lokacij posameznikov. Delovale naj bi čezmejno.

V komisiji izpostavljajo

Da morajo biti aplikacije povsem skladne z evropskimi pravili o varstvu podatkov in zasebnosti ter da jih je treba uporabljati v tesnem sodelovanju z javnimi zdravstvenimi oblastmi in ob njihovi odobritvi.

Javne zdravstvene oblasti bodo do konca meseca ocenile učinkovitost aplikacij na nacionalni in čezmejni ravni. Članice bodo do konca maja poročale o svojem ukrepanju ter zagotovile pregled svojih ukrepov drugim članicam in Evropski komisiji.

Komisija bo ocenila napredek in ves čas krize objavljala redna poročila. Prvega bo objavila junija. V njem bo priporočila dodatno ukrepanje ali odpravo ukrepov, ki ne bi bili več potrebni.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.