25. 6. 2018, 15:32 | Vir: STA

Bruseljski lulajoči deček bo pol dneva oblečen po slovensko, pol pa po hrvaško

Simona Grmek/STA

Znameniti bruseljski kipec Manneken Pis ali deček, ki lula, je bil danes na dan državnosti prvo polovico dneva odet v gorenjsko narodno nošo, in sicer že petič od leta 2004. Drugo polovico dneva pa je oblečen v tradicionalno hrvaško nošo.

Dopoldne je zbrane ob kipcu nagovoril slovenski veleposlanik v Belgiji Rado Genorio. Sledila je predstavitev folklorne skupine Kal nad Kanalom in skupine ljudskih pevk Korenine KD, ki sta v Belgiji na povabilo evropskega poslanca Lojzeta Peterleta, predsednika prve demokratično izvoljene slovenske vlade, so sporočili z veleposlaništva.

Manneken Pis je bil v slovensko nošo oblečen že petič. Prvič so ga tako oblekli 30. aprila 2004, dan pred vstopom Slovenije v EU, drugič ob 20. obletnici osamosvojitve Slovenije, tretjič in četrtič pa predlani in lani, ob 25. in 26. obletnici samostojne države.

Kipec, ki ga je v 17. stoletju izdelal Jerome Duqesnoy, je ena glavnih bruseljskih znamenitosti. Vsako leto si ga ogleda na tisoče turistov, ki so pogosto presenečeni nad njegovo majhnostjo - visok je 60 centimetrov.

Mannekena Pisa ob posebnih priložnostih oblečejo v posebna oblačila. Doslej si je nadel že več kot 800 oblačil, ki so mu jih podarile države, športniki, umetniki ali različna interesna združenja. Vsa so na ogled v bruseljskem mestnem muzeju.

Deček, ki lula, domuje v središču mesta, v bližini glavnega bruseljskega trga Grand Place. Nedaleč stran sta na dveh različnih koncih tudi deklica, ki lula, in pes, ki lula, a sta precej manj slavna.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.