A.B. | 3. 2. 2022, 22:23

Kaj se je v hiši groze dogajalo z brutalno umorjeno mamo šestih otrok? Poleg moža osumljen sin ...

Daniel Novakovič/STA

Brutalen umor, ki se je pred kratkim zgodil v zaselku Lisce v bližini Sevnice, še vedno pretresa celotno Slovenijo. Po doslej znanih informacijah vse kaže na to, da je šlo za družinsko tragedijo, v kateri je grozljivemu nasilju podlegla 41-letna mama šestih otrok. Glavni osumljenec je zaenkrat 47-letni soprog, ki se trenutno nahaja v pridržanju, neuradno pa naj bi bil v pridržanju tudi njun sin, ki naj bi sodeloval pri fizičnem nasilju nad pokojnico. Po neuradnih informacijah naj bi bila žrtev pred smrtjo tudi posiljena, po smrti pa naj bi jo najprej umili, jo položili na posteljo in se šele nato odpravili na policijsko postajo, kjer so prijavili njeno smrt. 

Kaj točno se je v torek, 1. februarja 2022, dogajalo za zaprtimi vrati starejše domačije v vasici Razbor pod Lisco, zaenkrat ni povsem znano. Slovenski kriminalisti namreč še vedno preučujejo okoliščine grozljivega umora 41-letne Amande Gashi, ki je po smrti zapustila kar šest otrok - najmlajši naj bi bil neuradno star komaj leto dni - in prav zaradi zaščite mladoletnih otrok, ki so v tem trenutku pod okriljem CSD, policisti podrobnosti umora zaenkrat ne želijo komentirati. Ob tem še vedno ostaja nepojasnjen motiv, ki bi ga lahko imel storilec tako krutega dejanja. 

Spomnimo ...

Po današnjem poročanju Slovenske tiskovne agencije (STA) se je v torek popoldne okoli 18. ure na policijski postaji v Sevnici zglasil 47-letni moški s šestimi mladoletnimi otroki in v pogovoru policistom povedal, da njegova žena leži doma mrtva. Policisti, ki so med pogovorom z omenjenim 47-letnikom razbrali sumljive okoliščine, so na naslovu bivanja našli truplo 41-letne ženske, je na današnji novinarski konferenci v Sevnici povedal pomočnik vodje kriminalistov Policijske uprave (PU) Novo mesto Matjaž Štern.

Smrt je potrdil zdravnik, pri pregledu trupla pa so našli sledove nasilja. Zaradi suma, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, so se v delo vključili strokovnjaki sektorja kriminalistične policije, ogled kraja pa je vodila dežurna preiskovalna sodnica v spremstvu dežurne okrožne državne tožilke. Policisti in kriminalisti so v torek pozno v noč zbirali obvestila in preverjali okoliščine dogodka. Na podlagi odredbe preiskovalne sodnice so v sredo na Inštitutu za sodno medicino v Ljubljani opravili sodno obdukcijo, pri kateri so odkrili stare in sveže sledove nasilja.

Poškodbe, ki so nastale v torek, so bile tako hude, da je 41-letnica zaradi teh v popoldanskih urah, nekaj ur pred prijavo dejanja, umrla.

Osumljeni je še vedno v pridržanju in ga bodo po končanih nujnih preiskovalnih dejanjih s kazensko ovadbo odvedli pred preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Krškem. Policisti so sicer omenjenega 47-letnika zaradi kaznivih dejanj z elementi nasilja v preteklosti že obravnavali. Za kaznivo dejanje umora na posebno grozovit način pa mu grozi najmanj 15-letna zaporna kazen. 

Družina je bila zaradi nasilja že večkrat obravnavana

Na policiji so navedli, da so družino zaradi nasilja v družini v preteklosti že večkrat obravnavali, ob tem pa sta bila vključena tako policija kot Center za socialno delo. A kot je v izjavi za javnost pojasnil Šter, ''sodelovanja iz te družine ni bilo.'' Nasilje, ki se je dogajalo za zaprtimi vrati družine Gashi, naj bi namreč vedno prijavljali drugi občani in ne pokojnica. ''Bile so intervencije, bile so vključene vse institucije, tudi v okviru morebitnega zanemarjanja otrok,'' je še pojasnil Šter. 47-letnega soproga, ki se trenutno nahaja v pridržanju, so policisti v preteklosti že večkrat obravnavali zaradi kaznivih dejanj z elementi nasilja - med katerimi pa še nikoli ni bilo tako brutalnega dejanja. Po poročanju N1 Slovenija je bil moški v preteklosti že nepravnomočno obsojen.

Kaj se bo zgodilo z otroki? 

Po odmevni tragediji so se oglasili tudi iz Centra za socialno delo Posavje in sporočili, da so pokojničine otroke po obvestilu policije nemudoma namestili v varno okolje, kjer so jim ves čas na voljo podpora in pomoč, ki jo potrebujejo. Zaenkrat nimamo informacij o tem, kaj se bo z njimi zgodilo v prihodnje, saj med drugim še vedno ni znano, ali bo oče pravnomočno obsojen. Kot je v izjavi za medije poudaril Šter, so tovrstne informacije zaradi zaščite mladoletnih oseb zaenkrat strogo zapečatene.  

Izjava CSD pritegnila pozornost:

Na CSD so pojasnili, da so se z družino prvič srečali pred štirimi leti, ko je le-ta zaprosila za pomoč pri socialnih transferjih. Ob tem nikoli niso bili seznanjeni s prijavo nasilja v družini, je pa zato pokojničin mož konec leta 2020 prijavil nasilje nad soprogo s strani tretje osebe. ''Družino smo na CSD poznali, odkar se je pred dobrimi štirimi leti na nas obrnila po pomoč pri uveljavljanju socialnih transferjev. Na CSD nismo bili seznanjeni s prijavo nasilja v družini, smo pa bili konec leta 2020 seznanjeni, da je oče otrok prijavil nasilje nad svojo ženo s strani tretje osebe,'' so zapisali.

S pokojno 41-letnico je CSD nato opravil vrsto razgovorov in jo večkrat pozval k izrabi možnosti varnega umika - tako zase, kot za otroke (v primeru, da bi to potrebovala), a je po besedah direktorice CSD Marine Novak Razbelj to možnost zavračala: ''Gospa je vseskozi izražala brezpogojno zaupanje v moža in ni omenjala ogroženosti ali nasilja v družini.''

Kdo je bila torej omenjena tretja oseba, ki naj bi nad pokojnico izvajala nasilna dejanja? 

Po neuradnih informacijah, ki so se po tragični smrti 41-letne Amande Gashi začele širiti po spletu in prek družbenih omrežij, naj bi pokojnico z nasiljem ustrahovala tako soprog kot najstarejši sin. 

Mariborinfo.si je na svojem portalu objavil informacije, ki naj bi jih prejel s strani neuradnih, a zanesljivih virov, ti pa govorijo tako: '' ... Eden od sinov naj bi bil v postopku zaradi sostorilstva.'' Naprej navajajo, da naj bi 41-letnica podlegla brcam in udarcem pesti, bila pa naj bi celo posiljena. ''Umili so jo in jo dali v posteljo, šele nato so šli na policijo,'' so še zapisali. 

Osebe blizu družini so za Mariborinfo.si povedale, da se je družina v preteklosti pogosto selila, zamenjala pa naj bi več krajev na Gorenjskem in na koncu pristala v okolici Sevnice, od koder pa so se prav tako nameravali preseliti v kratkem. V pojasnilo, zakaj je bilo temu tako, so neimenovani viri dejali: ''Vsakič, ko se je vključil center za socialno delo, so se preselili.'' 

Da je pokojna 41-letnica dolgo časa živela v neprimernih življenjskih pogojih, priča tudi naslednja informacija. Gospa naj bi bila domnevno vrsto let žrtev tako fizičnega kot spolnega nasilja, katerega naj bi večkrat prijavila pristojnim - a je prijave nato umaknila (domnevno zaradi strahu). Po neuradnih informacijah naj bi ji soprog prepovedal tudi uživanje kontracepcijskih tablet. ''Ona ni imela pravice dihati,'' so še zapisali. 

''V Sloveniji je danes umrla še ena žrtev femicida''

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Inštitut 8. marec (@institut8.marec)

Na uradnem Instagram profilu Inštituta 8. marec so na dan umora 41-letne mame šestih otrok opozorili na intimnopartnersko nasilje in zapisali, da je umrla še ena žrtev femicida: ''Danes se je v Sloveniji zgodil še en femicid. Moški je umoril svojo partnerico. Pred zgolj nekaj dnevi je moški poskušal ubiti svojo nekdanjo partnerico. Intimnopartnersko nasilje je v naši družbi velik problem. Je vzrok za večino femicidov, ki se zgodijo v naši državi. Žrtve ob intimnopartnerskem nasilju ob prijavi pogosto ne dobijo ustrezne obravnave, še pogosteje se za prijavo zaradi strahu pred neustrezno obravnavo, pred tem, da jim ne bodo verjeli in pred tem, da jim vseeno ne bodo pomagali, žrtve ne odločijo. Okolica o intimnopartnerskem nasilju, za katerega vedo, vse prevečkrat molči.''

Opozorili so tudi na zgodbe o nasilju z oznako #nisemprijavila, ki jih prejemajo v zadnjih tednih ter poudarili, da moramo biti za tovrstno nasilje precej bolj občutljivi in predvsem: ''Žrtvam moramo verjeti, jih spodbuditi k prijavi, ustrezne inštitucije jih morajo obravnavati z vso resnostjo in odgovornostjo. Preprečiti moramo, da se nasilje stopnjuje do primerov, o katerih na žalost beremo v medijih.''

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec