24. 7. 2021, 17:57 | Vir: STA

Budimpeške ulice napolnili nasprotniki zakona in podporniki skupnosti LGBTQ

profimedia

Več tisoč ljudi se je danes v Budimpešti udeležilo parade ponosa. Podprli so skupnost LGBTQ in protestirali proti novemu madžarskemu zakonu, ki v veliki meri omejuje razpravo o vprašanjih, povezanih s skupnostjo LGBTQ, na spletni strani poroča tiskovna agencija Reuters.

Zakon v šolah prepoveduje izobraževalne programe, katerih namen je ozaveščanje glede skupnosti LGBTQ. Predvideva tudi prepoved knjig, filmov in drugih vsebin za otroke in najstnike, ki vključujejo spolne identitete, ki predstavljajo odklon od heteroseksualnosti, ter omembe možnosti spremembe spola.

"To ni nič drugega kot diverzija, ki skuša državo raztrgati. To je provokacija zaradi volitev," je dejala ena od udeleženk današnjega dogodka, ki je sporni zakon označila za orodje kampanje.

Madžarski premier Viktor Orban, ki je na oblasti od leta 2010, postaja vse bolj radikalen v socialnih politikah, to radikalnost pa predstavlja kot boj za zaščito tradicionalnih krščanskih vrednot pred zahodnim liberalizmom, navaja Reuters.

Evropska komisija je zaradi novega zakona, ki je začel veljati ta mesec, zoper Orbanovo vlado sprožila tožbo, češ da je diskriminatoren in da krši evropske vrednote strpnosti in svobode posameznika.

Organizatorji današnje parade ponosa so podpornike pozvali, naj se zoperstavijo sovraštvu in se uprejo poskusom ustrahovanja pripadnikov skupnosti LGBTQ.

"Nedavna dogajanje je bilo za skupnost LGBTQ zelo zahtevno, boleče in zastrašujoče," so organizatorji sporočili v izjavi.

V ponedeljek je več kot 40 tujih kulturnih ustanov in veleposlaništev na Madžarskem, vključno z ZDA, Veliko Britanijo in Nemčijo, objavilo skupno izjavo v podporo paradi ponosa v Budimpešti.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.