17. 12. 2018, 08:30 | Vir: STA

Budimpešta: Policija s solzivcem nad protestnike!

Profimedia

Med policijo in protivladnimi protestniki v Budimpešti, ki protestirajo zaradi nove, "suženjske" delavske zakonodaje, je v nedeljo zvečer prišlo do novih spopadov. Protestniki so na policijo vrgli dimne granate, policija pa je znova odgovorila s solzivcem. Mediji so na zborovanju našteli več kot 15.000 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zborovanje protestnikov se je v nedeljo zaključilo na trgu pred parlamentom, kjer so protestniki vzklikali predvsem gesla proti vladi premierja Victorja Orbana in njemu osebno.

Skupina protestnikov se je zbrala tudi pred sedežem nacionalne televizije MTVA. Protestniki, med njimi več opozicijskih politikov, so zahtevali, da se njihove zahteve predvajajo na televiziji. Nekaj opozicijskim poslancem so po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI ob spremstvu policije tudi dovolili vstop, a njihovih zahtev vseeno niso predvajali v eter, poroča AFP.

Bilance posledic nedeljskih izgredov in spopadov med policijo in protestniki še ni. Podobno nasilno je bilo sicer tudi v četrtek, ko je policija prav tako uporabila solzivec. Ranjenih je bilo najmanj 15 policistov, policija pa je aretirala 35 protestnikov.

Največje proteste na Madžarskem v zadnjem desetletju je sprožila v sredo sprejeta nova delavska zakonodaja, ki med drugim zvišuje dovoljeno število nadur z 250 na 400 in so jo sindikati označili za suženjsko, saj med drugim predvideva povečanje dovoljenega števila prostovoljnih nadur z 250 na 400 ur, rok za njihovo izplačilo pa se povečuje z enega leta na tri. Začela naj bi veljati s 1. januarjem.

Protesti so uperjeni tudi proti drugim spornim reformam, ki jih je sprejel parlament, v katerem ima večino Orbanova desna stranka Fidesz. Med drugim razburja zakon, ki predvideva ustanovitev upravnih sodišč. Ta naj bi razsojala v sporih glede odnosov v in z javno upravo. A ker naj bi jih nadzoroval pravosodni minister, kritiki menijo, da Orban s tem zgolj krepi svoj politični nadzor nad sodišči.

Vse to je spodbudilo sicer razpršeno opozicijo, da je združila sile proti Orbanu in Fideszu, ki po njihovem mnenju Madžarsko vodi v avtoritarnost.

Po drugi strani pa privrženci vlade ter provladni mediji prikazujejo protestnike kot anarhiste in "Soroseve plačance". Milijarder in filantrop Soros je namreč že dolgo časa trn v peti Orbanu; bil naj bi glavni financer "levičarskih zarotnikov" po vsej Evropi in naj bi si "z uvažanjem migrantov" prizadeval destabilizirati Madžarsko in Evropo. Soros to označuje za blodnje.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.