4. 5. 2021, 13:08 | Vir: STA

Čakš Jagrova: Cepljenje kaže učinke pri starejših in pedagoškem kadru

Daniel Novakovič/STA
Čakš Jagrova: Cepljenje kaže učinke pri starejših in pedagoškem kadru (foto: Daniel Novakovič/STA)

Precepljenost proti covidu-19 med starejšimi in pedagoškim kadrom že kaže svoje učinke, med njimi je bistven upad novopotrjenih okužb, je danes pojasnila namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni pri NIJZ Nuška Čakš Jager. A dokler ne bomo dosegli zadostne precepljenosti v družbi, ne smemo pozabiti na samozaščitno obnašanje.

Čakš Jagrova je na današnji vladni novinarski konferenci o covidu-19 pojasnila, da se že zdaj kažejo veliki učinki cepljenja med starejšimi. Tako je velik upad novopotrjenih okužb med starejšimi od 65 let, izjemno malo je število okužb v domovih za starejše, poleg tega pa beležijo izjemen upad števila smrti med starostniki in oskrbovanci domov.

Nedavni izbruhi v treh domovih za starejše so izzveneli, v zadnjem tednu so v domovih zabeležili štiri primere okužb, vsako v drugem domu. Tudi sicer so v domovih redki, ki so bili okuženi v zadnjem času, tudi kazali simptome.

Narašča pa v zadnjem času število okužb v starostnih skupinah od 15 do 24 let in od 35 do 44 let. Tako je po njenih besedah pomembno, da se cepljenje nadaljuje s polno mero naprej in se širi na celotno prebivalstvo. Ko bo cepiva dovolj, bosta trend in želja epidemiologov, da se cepi čim prej vse, ki si tega želijo, je dejala.

Podatki o okužbah v šolah kažejo, da kakšnih večjih sprememb pri otrocih in mladostniki ni, je pa sprememba vidna pri pedagoškem kadru, med katerim je upad okužb, kar je po besedah Čakš Jagrove posledica cepljenja.

A dokler ne bomo dosegli vsaj 60- ali 70-odstotne precepljenosti v populaciji, da bi lahko začeli opuščati zaščitno obnašanje, toliko časa ne smemo pozabiti na previdnostne ukrepe, je poudarila. Med osnovne ukrepe še vedno sodi tudi nošenje zaščitnih mask, ki jih je treba nadeti v zaprtih prostorih in tam, kjer ni mogoče držati zadostne razdalje z ostalimi. Z nošenjem mask zaščitimo sebe in tudi drugega, gre za osnoven in preprost ukrep, je dejala.

Poleg tega se je treba testirati na okužbo tudi ob manjših bolezenskih znakih, kot sta smrkanje in vneto žrelo. Za preprečevanje širjenja bolezni sta pomembna tudi cepljenje ter dosledno izvajanje karantene in izolacije.

Število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v Sloveniji v zadnjih 14 dneh znaša 457, torej je rahlo nad evropskim povprečjem. Število potrjenih primerov glede na najverjetnejši vir okužbe ostaja enak - kot najverjetnejša lokacija prenosa okužbe ostaja družina oz. skupno gospodinjstvo, je povedala.

Trend novopotrjenih okužb v državah EU se že tri tedne zmanjšuje. Je pa bilo od začetka epidemije do ponedeljka v EU potrjenih 30,9 milijona primerov okužb z novim koronavirusom, 692.002 covidna bolnika sta umrla.

V vseh ostalih delih sveta, razen v delih Azije, zlasti v Indiji, število primerov okužb z novim koronavirusom upada. V svetovnem merilu je v tednu od 19. do 25. aprila največje število primerov okužb beležila Indija. Po številu novih primerov so sledile ZDA, Brazilija, Turčija in Francija, a z upadom v primerjavi s prejšnjimi obdobji.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.