14. 12. 2020, 06:33 | Vir: STA

Čas za pogajanja med Veliko Britanijo in EU se izteka

profimedia

Po nedeljski odločitvi EU in Združenega kraljestva, da se pogajanja o sklenitvi dogovora o prihodnjih odnosih po brexitu nadaljujejo, bo glavni pogajalec unije Michel Barnier o stanju v pogajanjih danes poročal članicam EU. Čas za sklenitev dogovora se izteka, London pa ocenjuje, da je neuspeh najbolj verjeten scenarij.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in britanski premier Boris Johnson sta v nedeljo, ko naj bi bil odločilni dan za sklenitev dogovora, sporočila, da sta pogajalce pooblastila za nadaljevanje pogajanj, da bi videli, ali je dogovor še mogoče doseči.

Johnson je sicer izrazil upanje, da bo dogovor dosežen, a izrazil prepričanje, da je neuspeh pogajanj najbolj verjeten scenarij. Kot je dejal, sta namreč strani še vedno daleč narazen pri ključnih vprašanjih. To so ribištvo, enaki konkurenčni pogoji in upravljanje sporazuma.

Neuradno naj bi ponovil tudi svoj predlog, da bi se London neposredno pogajal s posameznimi prestolnicami držav članic EU. Vendar je predsednik Evropskega sveta Charles Michel v nedeljo poudaril enotnost sedemindvajseterice v pogajanjih.

Novega roka za sklenitev dogovora strani v nedeljo sicer nista določili. Teoretično je čas za dogovor še do izteka leta. A sporazum, če bo dosežen, je treba še ratificirati, preden se čez manj kot tri tedne izteče prehodno obdobje. Če dogovora do konca leta ne bo, bodo trgovinski odnosi med EU in Združenim kraljestvom temeljili na pravilih WTO, kar pomeni carine in kvote.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.