27. 12. 2007, 14:28 | Vir: Playboy

Čaša opojnosti

Vsak poznavalec žlahtne kapljice ve, kako pomembna je pravilna izbira kozarcev za vino. Piti Latour 1961 iz kozarca za viski je popolno pomanjkanje spoštovanja do vina in ne nazadnje do sebe. Če samo pomislite, da vas deset buteljk stane približno 10 tisoč evrov, boste za komplet kozarcev zlahka odšteli še nekaj drobiža.

Pravzaprav težko govorimo o napačni ali pravilni izbiri kozarcev, drži pa, da so nekateri kozarci boljši ali slabši pri ocenjevanju ali pitju vina. Ko vino natočimo v kozarec, ga najprej slišimo, nato opazujemo njegovo barvo, kozarec rahlo zavrtimo in vdihnemo buke, ki ga sprosti vrtinčenje, nato vino še okusimo. Dober kozarec nam pomaga, da zadovoljimo vse štiri čute. Zato je pri izbiri pomembno, da so kozarci brez strukturalnih anomalij, prosojni, neobarvani in oblikovno izčiščeni. Strukturirani, obarvani ali celo srebrni kozarci so za pitje vina slabi, saj onemogočajo opazovanje barve vina.

Za najprimernejši material velja kristal oziroma kristalin s čim tanjšo steno. Primerni so tudi kozarci iz plemenitega stekla. Velikost kozarca je ključna za oblikovanje vonja oziroma bukeja, zato so v modi kozarci večjih volumnov. Kozarca nikoli ne napolnimo več kot do tretjine. Pecelj ima poleg dekorativne funkcije tudi uporabno vrednost, saj je namenjen držanju kozarca in preprečuje, da bi toplota naših rok prehitro ogrela vsebino. Razmerje med pecljem in čašo daje kozarcu bolj ali manj eleganten videz.

Oblika čaše je večinoma podrejena vrsti vina, ki ji je kozarec namenjen. Za bela vina se uporabljajo ožje, manj zaokrožene čaše v razponu od 100 do 400 mililitrov, za rdeča malo večje, bolj trebušaste v razponu od 350 pa do 1050 mililitrov in za peneča vina oziroma šampanjce tako imenovane flute.

Seveda je ta razdelitev kar najbolj osnovna, in ker proizvajalci ponujajo nešteto namenskih kozarcev, si lahko skoraj za vsako vrsto vina omislite svojo vrsto kozarca. Le malo globlje boste morali seči v žep. V osnovi pa velja, da zahtevnejši pivci vina potrebujejo vsaj kozarce za mlado belo vino, belo vino, mlado rdeče in rdeče vino, šampanjske flute in kozarce za predikatna oziroma sladka vina. Izbirčnejši pa naj ne pozabijo na kozarce za rose.

Za vsakega nekaj

Izbira ustrezne blagovne znamke pa vam bo seveda povzročala večje preglavice. Na trgu je izjemno veliko proizvajalcev, ki ponujajo različne modele kozarcev, in odločitev je ponavadi intuitivna, ni pa vedno najboljša. Tudi prestižni blagovni znamki, kot sta Lalique in Baccarat, ne ponujata vedno optimalnih kozarcev. Za tiste, ki se ne želite s svojo zbirko samo postavljati pred prijatelji, ampak v njej tudi uživati, so primerni avstrijski proizvajalec Riedel, slovenska Steklarna Rogaška ali bavarski Spiegelau. Resnični domoljubi pa lahko naročite tudi tipične slovenske »Štefanove« kozarce vrhunskega oblikovalca Petra Ogrina. Na zdravje!

  • Kozarci za mlado belo vino (prvi z leve)

  • Kozarci za belo vino (drugi z leve)

  • Kozarci za mlado rdeče vino (tretji z leve)

  • Kozarci za rdeče vino (četrti z leve)

  • Kozarci za sladka vina (peti z leve)

  • Kozarci za peneča se vina (šesti z leve)

TEKST: Gojko Zrimšek

FOTO: Aleksander Štokelj

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.