1. 8. 2018, 19:23 | Vir: STA

Časnika Večer in Dnevnik vložila vlogo za soglasje o njuni združitvi!

STA

Družbi Dnevnik in Večer Skupina, ki izdajata dnevna časopisa Dnevnik oz. Večer, sta napovedali združitev. Za to sta na pristojne organe že naslovili vloge za potrebna soglasja. Kot sta ocenili, nujo po združevanju narekujejo razmere na trgu. Prepričani sta, da je lahko le s tem in skupnim razvojem zagotovljen obstoj obeh dnevnih časopisov.

Družbi sta v sporočilu za javnost navedli, da sta prejšnji teden podali vlogo za soglasje ministrstva za kulturo za združevanje edicij obeh časopisov. Danes sta podali tudi vlogo za priglasitev koncentracije na Agencijo za varstvo konkurence.

Pričakujejo pozitivno rešitev vlog

Na ministrstvu za kulturo so za STA danes pojasnili, da so prejeli skupno vlogo obeh družb za izdajo predhodnega soglasja za pridobitev 50-odstotnega lastninskega ali upravljavskega deleža oziroma deleža glasovalnih pravic v premoženju izdajatelja splošno-informativnega tiskanega dnevnika družbe DV mediji, ki pa še ni vpisana v sodni register.

Družbi pričakujeta pozitivno rešitev podanih vlog, saj združitev po ocenah Večera ne predstavlja koncentracije na trgu dnevno-informativnih medijev. Ta namreč vključuje sedem večjih tiskanih medijev, ob tem pa še nekaj "izjemno velikih in obiskanih spletnih portalov, ki bralcem zagotavljajo širok dostop do dnevno-informativnih vsebin ter so tako neposredna konkurenca dnevnima časopisoma Dnevnik in Večer".

Družbi sta navedli, da se znižuje tako število kupcev dnevnih časopisov kot obseg oglaševanja. Zato ediciji vedno težje samostojno izhajata, "s čimer ni ogroženo le njuno zagotavljanje neodvisnega novinarskega dela, ampak tudi njuno preživetje".

Ozadje časopisnih hiš

Večer je bil pred leti v večinski lasti Dela, oba sta sodila v skupino Pivovarna Laško. Delo je nato po več neuspelih poizkusih sredi leta 2014 Večer prodalo družbi Dober Večer. Dnevnik medtem sodi v skupino DZS, ki jo poleg Dnevnika in družbe DZS sestavljata še podjetji Terme Čatež in Marina Portorož.

Družba Dnevnik je po zadnjih podatkih z Ajpesa leta 2016 ustvarila 17,91 milijona evrov prihodkov od prodaje in 1,49 milijona evrov čistega dobička. Ta naj bi lani po podatkih z letošnje skupščine delničarjev dosegel 826.000 evrov.

Večer Skupina pa je po zadnjih podatkih z Ajpesa lani ustvarila 1,23 milijona evrov prihodkov od prodaje in 169.182 evrov čistega dobička.

Družba Dnevnik je konec leta 2016 zaposlovala 150 ljudi, družba Večer iz Skupine Večer pa 123 ljudi.

Glavna dejavnost družbe Dnevnik, katere začetki segajo v leto 1951, je izdajanje dnevnega časopisa Dnevnik. Ob tem izdaja še druge edicije, med njimi tednik Nedeljski dnevnik, ter priloge, kot so Pilot, Moj Dom, Nika, Doktor in Oddih.

Prva izdaja Vestnika, neposrednega predhodnika časnika Večer, pa sega v leto 1945. Tudi Večer tako kot Dnevnik izhaja šestkrat tedensko, družba pa izdaja Večer v nedeljo ter nekatere priloge.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord