17. 5. 2019, 13:09 | Vir: STA

Častihlepni francoski anesteziolog obtožen zastrupitve več kot 20 bolnikov

profimedia

Francoski anesteziolog Frederic Pechier, ki je bil leta 2017 obtožen zastrupitve sedmih bolnikov na zasebni kliniki Saint-Vincent v mestu Besancon na vzhodu Francije, je bil v četrtek obtožen zastrupitve še 17 ljudi. Skupno naj bi povzročil devet smrti. V primeru obsodbe mu grozi dosmrtna kazen, trenutno pa je na pogojnem izpustu.

Pechier je bil v četrtek priveden pred preiskovalnega sodnika, ki ga je zaslišal glede dodatnih 66 sumljivih srčnih zastojev med operacijami pacientov, ki so bili označeni z nizkim tveganjem. Sodnik se je odločil nadalje preiskovati 17 primerov, od tega sedem smrti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po besedah javnega tožilca Etiennea Manteauxa je Pechier med zaslišanjem potrdil, da so se v kliniki Saint-Vincent dogajala kazniva dejanja, zanikal pa je, da bi bil odgovoren za te zastrupitve.

V dveh letih je policija razširila svojo preiskavo na dodatna poročila o neželenih dogodkih, kar v medicinskem žargonu pomeni nepričakovane zaplete ali smrt bolnika, ki je zdrav.

Manteaux je dejal, da je bil skupni imenovalec v novih primerih, ki so se zgodili v času, ko je bil v odprtem sporu z drugimi anesteziologi, prav Pechier. Dodal je, da je bil, ko so se primeri zgodili, v bližini in hitro diagnosticiral problem in ukrepe, tudi če nič ni kazalo na sum prevelikega odmerka kalija ali lokalne anestezije.

Tožilstvo trdi, da je posegal v opremo svojih sodelavcev, da bi ustvaril izredne razmere, kjer bi lahko posredoval in dokazal svoj domnevni talent.

Prav tako naj bi se neljubi dogodki na kliniki nehali dogajati, potem ko je anesteziolog marca 2017 tam prenehal delati, poroča francoska televizija France TV info.

Pechier, ki je krivdo tudi prej zanikal, je bil sedmih zastrupitev bolnikov obtožen maja 2017. Med čakanjem na sojenje so ga pod sodnim nadzorstvom izpustili na prostost in mu prepovedali opravljati poklic anesteziologa. Delal je na dveh zasebnih klinikah v francoskem mestu Besancon.

Med letoma 2008 in 2017 je sedem pacientov, starih od 37 do 53 let, na kliniki Saint-Vincent doživelo srčni zastoj. Dva od njih sta umrla, ostale pa so rešili. Preiskovalci so kasneje v krvi pacientov našli smrtne doze kalija, poroča francoska izdaja portala The Local.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.