29. 3. 2022, 16:59

Če boste zboleli po 20. aprilu, boste prikrajšani za ...

Profimedia
Slika je simbolična. (foto: Profimedia)

Slika je simbolična.

Na volišče ne boste smeli, če ste po TEM DATUMU zboleli za covidom ali katero drugo boleznijo. Kaj pravijo na Državni volilni komisiji?

Državna volilna komisija (DVK) pojasnjuje: "Zakon o volitvah v državni zbor določa, da morajo volivke in volivci, ki se zaradi bolezni ne morejo zglasiti na volišču, to sporočiti okrajni volilni komisiji najpozneje tri dni pred dnem glasovanja," in dodaja, da zakon "žal ne omogoča izjem". Volivkam in volivcem priporočajo, naj se, če imajo to možnost, udeležijo predčasnih volitev.

Številni državljani so na Državno volilno komisijo v zadnjih dneh naslovili vprašanja o tem, kako bodo lahko glasovali tisti volivci in volivke, ki bodo zboleli po 20. aprilu, ko poteče zakonsko določen rok za oddajo vloge za glasovanje na domu. "Zakon o volitvah v državni zbor določa, da morajo volivke in volivci, ki se zaradi bolezni ne morejo zglasiti na volišču, to sporočiti okrajni volilni komisiji najpozneje tri dni pred dnem glasovanja. Ta določba seveda ne velja zgolj za tiste, ki bodo zaradi okužbe s koronavirusom v izolaciji, pač pa tudi za tiste, ki bodo v času volitev imeli kakšno drugo bolezen ali bodo denimo napoteni v bolnišnico, v dom starostnikov ipd.," pravijo na DVK.

Zaradi opozoril zdravniške stroke je DVK na zadnji seji z dnevnega reda tako umaknila odločanje o predlogu, da bi volivkam in volivcem, ki bodo v izolacijo napoteni po izteku roka za oddajo vloge za glasovanje na domu, omogočili glasovanje na volišču. "Argument ministrstva za zdravje, svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje je, da za volivke in volivce v izolaciji, razen nujnega obiska pri zdravniku, ni izjem in ne smejo zapuščati svojega bivališča," so zapisali.

Edina rešitev je predčasno glasovanje?

Volivkam in volivcem zato predlagajo, naj se, če imajo to možnost, udeležijo predčasnega glasovanja, ki bo potekalo od torka, 19. aprila, do vključno četrtka, 21. aprila, med 7. in 19. uro"Obenem tudi priporočamo, naj upoštevajo preventivne ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa, da bo lahko volilna udeležba čim višja," dodajajo na DVK. Število okužb je trenutno v rahlem porastu (po oceni NIJZ je v Sloveniji na današnji dan približno 38.925 aktivnih primerov okužb). V tem trenutku sicer ni mogoče napovedati, koliko polnoletnih državljanov bo na dan volitev v izolaciji zaradi okužbe.

Ob tem so izpostavili še, da je na vseh volitvah določeno število tistih volivk in volivcev, ki se volitev ne morejo udeležiti, ker zbolijo po poteku zakonsko določenega roka za oddajo vloge za glasovanje na domu.

Vsi, ki bodo na aprilskih državnozborskih volitvah zboleli v četrtek, petek, soboto ali na volilno nedeljo (med 21. in 24. aprilom), ne bodo mogli glasovati. Pri čemer pa ne gre zgolj za volivce v izolaciji zaradi okužbe s koronavirusom. Lahko se denimo zgodi, da mora volivec tik pred volitvami v bolnišnico ali dom za starostnike ali pa prav na dan volitev tako močno zboli, da ne more oditi na volišče. Ali pa na primer kakšnemu volivcu odredijo pripor, morda mora kdo oditi v zapor ipd. Za takšne primere zakonodaja žal ne omogoča izjem.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.