27. 7. 2018, 07:45 | Vir: STA

Če imate priložnost, nocoj le opazujte popolni Lunin mrk

Profimedia

Ob jasnem vremenu bo nocoj mogoče uzreti popolni Lunin mrk. To pomeni, da bo Zemlja natančno med Soncem in Luno, s čimer bo Luna povsem v Zemljini senci. Dogodek bo po napovedih astronomov najdaljši popolni Lunin mrk v tem stoletju, zanimiv pa bo tudi zaradi posebnih barv in postavitve ostalih nebesnih teles.

Kot je za STA pojasnil Igor Žiberna z oddelka za geografijo mariborske filozofske fakultete, bo Luna začela prehajati v Zemljino polsenco nekaj minut po 19. uri ter okoli 20.30 v Zemljino senco. Popolni Lunin mrk se bo začel malo pred 21.30, končal pa ob 23.13 oziroma 0.19, ko se bo vsa Luna ponovno znašla v Zemljini polsenci.

Popolni mrk bo trajal eno uro, 43 minut in 34 sekund, s čimer bo najdaljši v tem stoletju. Luna bo namreč potovala skoraj skozi središče Zemljine sence, hkrati bo na svoji eliptični poti okoli Zemlje tega dne zjutraj na točki, v kateri se najbolj oddalji od Zemlje.

Za astronome je to izjemen dogodek, zato bodo astronomska društva v več krajih po Sloveniji priredila javna opazovanja. V družbi si bo tako mogoče ogledati Lunin mrk med drugim na ploščadi pred filozofsko fakulteto v Mariboru, v Ljubljani na Kureščku, na Jelenovem grebenu v Podčetrtku, na šoli na Prevorju pri Šentjurju ter na observatorijih Voglarji v Novi Gorici in v Galiciji pri Celju.

Pri tem upajo, da jim pogleda ne bodo okrnile neugodne vremenske razmere. Meteorologi za danes napovedujejo delno jasno vreme s spremenljivo oblačnostjo. Predvsem sredi dneva in popoldne naj bi nastale posamezne nevihte, ki se bodo na vzhodu lahko nadaljevale v nočni čas. "Upam, da se bo atmosfera do večera vseeno toliko stabilizirala, da bomo lahko opazovali vsaj vrhunec mrka," je povedal Žiberna.

Morda bi vas zanimal še članek:

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.