15. 7. 2017, 10:01 | Vir: Liza

Če znajo ženske v poslu izkoristiti svoje prednosti, potem so vedno en korak pred moškimi

Primož Predalič

Na prvi pogled Ditka Maučec, direktorica marketinga in produktov v Telemachu, deluje stroga in resna.

A ko spregovori v svoji spevni prekmurščini in ji zažarijo oči, ko pripoveduje o športu in svoji družini, takrat veš, da imaš pred seboj zanimivo sogovornico, ki se odlično znajde v svetu posla in telekomunikacij, a se tudi zaveda, da mora imeti vsak človek svoje zasebno življenje in ventile za sproščanje, da ne pregori.

Dajva se za tale najin intervju ogreti s športom, ki je zelo pomemben del vašega zasebnega in tudi poslovnega življenja. Košarka ali hokej?

Ditka: Kot igra mi je bolj všeč hokej, raje ga gledam, ker je tako energičen in dinamičen. No, prek Telemacha pa sem zadnja leta vzljubila tudi košarko. Moja najljubša košarkarja sta seveda brata Dragič, Zoran in Goran.

Vrniva se k športu. Videti ste v odlični formi, s katerim športom se pa vi najraje ukvarjate. Hokeja najbrž ne igrate?

Ditka: Ne, ne, hokej rada gledam. Je pa šport res zelo pomemben del mojega prostega časa. Telemach podpira tudi Teniško zvezo Slovenije in zdaj sem tudi sama lotila tenisa. Počasi, počasi napredujem in ga igram vsaj enkrat na teden. Z osebnim trenerjem redno treniram tudi crossfit v Vigorju. Če imam še čas, potem grem vsaj enkrat na teden še na tek. Šport mi res pomaga, da se sprostim. Prav zadnjič sem si rekla, da če bi imela mesec dni dopusta in čas samo zase, potem bi zagotovo dvakrat na dan trenirala. Zjutraj bi šla v telovadnico, popoldan pa na kakšen tek ali tenis.

So telekomunikacije zelo moški svet?

Ditka: Niti ne. Telemach je del skupine United Group, ki deluje praktično po celem območju nekdanje Jugoslavije in v najvišjih vodstvenih krogih je zelo veliko žensk, celo 60 odstotkov. No, generalno gledano pa so telekomunikacije bolj moški svet, bolj tehnična zadeva, saj tukaj veliko govorimo o optiki, kablih, telefonih ... A jaz nimam problema, z vsemi se dobro razumem. Tudi tehnologijo imam rada. Jaz pravim, da imajo ženske svoje prednosti in moški svoje prednosti. In če znajo ženske izkoristiti svoje prednosti, potem so vedno en korak pred moškimi. Seveda pa te ne sme biti strah. Je pa res, da morajo biti ženske v moškem svetu bolj borbene in glasne, vsaj toliko si morajo upati kot moški. Meni je lepo, nimam težav.

Pa vas zanima tehnologija, napredek? Ste tehnični tip ali ste samo poslovna ženska?

Ditka: Seveda me zanimajo tehnične stvari. V Sloveniji sem direktorica marketinga in produktov, na nivoju celotne skupine pa sem direktor produktov. No, pri produktih je moški moja desna roka, v marketingu pa ženska. Pri telekomunikacijah je zelo pomembno, da si po duši mlad, da si voljan iti naprej in pogledati na stvari iz različnih zornih kotov. Vedno moraš iskati neki drugi kot in stopiti korak naprej. Moji sodelavci so tak simpatičen in uspešen miks moških in žensk vseh starosti, od zelo mladih do starejših.

Kako pa ste zašli v telekomunikacije?

Ditka: Kot deklica sem želela postati učiteljica, saj prihajam iz družine samih učiteljev in profesorjev. Potem sem šla študirat ekonomijo, kjer sem se videla v menedžmentu, nisem pa še vedela, v katerem sektorju. Najprej sem pri manjšem operaterju v Ljubljani delala kot komercialistka in tam sem se zaljubila v telefonijo. Počasi sem napredovala, s Telemachom smo tudi sodelovali, in ko sem se s prejšnjim delodajalcem razšla, sem prišla v Telemach. Tako da je bila moja prva ljubezen fiksna telefonija. Slučajno sem prišla v telekomunikacije in ostala, ker je to to, meni je fino. Delo je zelo dinamično, sploh odkar smo kupili še Tuš mobil, se je dinamika še povečala in postala bolj pestra. Ta združitev mislim, da nam je vsem dala nov zagon.

Kako močan pa je Telemach na slovenskem trgu?

Ditka: Telemach je na slovenskem trgu vodilni operater na področju televizije. Kar se tiče interneta, ponujamo najvišje hitrosti prenosa podatkov že v začetnih paketih. Dejstvo, da je Telemach del skupine United Group, pa nam omogoča ponudbo brezplačnih klicev v regiji. Sledimo cilju biti telekomunikacijski operater, ki določa trende. Tako smo bili prvi operater v Sloveniji, ki smo novim in obstoječim uporabnikom v pakete dodali še več prenosa podatkov. Tako uporabniki v paketu ŠE VEČ že za 12 oz. 15 evrov na mesec prejmejo kar 15 GB prenosa podatkov. Prav tako imajo vsi uporabniki paketov VEČ možnost uporabe storitve UNIFI Travel, ki omogoča brezplačni WiFi na več kot 60.000.000 lokacijah vsepovsod po svetu. V zadnjem času smo naredili velik korak naprej, saj smo v rekordnem času prenovili omrežje, tako da smo postali zares močen in resen tekmec na trgu.

Pa so ljudje zvesti ali menjajo operaterje?

Ditka: Večinoma vsi najlažje zamenjajo mobilnega operaterja. Pač odplačaš telefon in greš drugam. Fiksne storitve, trojčke, to je pa že vsem malo večji napor.

Katere lastnosti pa so pomembne, da človek uspe in ostane na tako visokem položaju?

Ditka: Mislim, da je ključ do uspeha in dobrega dela to, da imaš pozitiven pristop, da si odprt do ljudi, do kolegov. Sem oseba, ki direktno pove, kaj ji je všeč in kaj ne. Sama se znam močno razburiti, a znam biti tudi zelo zaščitniška. Moraš vedeti, kdaj biti prijateljski in kdaj šefovski. Zelo pomembno je, da znaš sprejemati odločitve in tudi, da stojiš za njimi. Rada imam hitre in odločne odločitve, ne maram dolgega tavanja malo levo in malo desno, jaz sem za akcijo. Zelo pomembno je tudi, da si mora vsak vzeti čas zase, da ne pregori. Ko pridem iz službe, se izklopim, se ne obremenjujem več s službo. Tudi če človek takoj ne odgovori na služben mail, še ne bo konec sveta. Vsak mora imeti svoje življenje. Seveda pa Ditka pozabi omeniti, da prihaja iz službe šele zvečer.

Kaj pa vas še veseli poleg športa?

Ditka: Poleg športa? Še malo športa. Ne, ne šalim se. Rada tudi kam grem, smučat ali na morje, zelo sem navezana na svojo družino in Prekmurje. Ves čas se vračam v Mursko Soboto k staršem. Obožujem nečaka, ki živita v Mariboru, zelo smo navezani drug na drugega. Zdaj imamo dogovor, da ju tetka enkrat na leto pelje nekam na dopust in vsi uživamo. Murska Sobota je zame popolna sprostitev, tam se vse dogaja počasi in brez živčnosti. Tam se vsi poznajo med seboj in vsi so zelo zadovoljni, ker sem v Ljubljani in ker mi je v Ljubljani celo uspelo. Prekmurci so zares odprti in nimam občutka, da so nevoščljivi. Oni so ponosni na nas Prekmurce, ki nam je uspelo v 'tujini'.

Ste tipična ženska in se radi lepo oblačite?

Ditka: Seveda, rada se lepo oblačim, a nakupujem zelo hitro. Če se le da, ne poskusim oblek, ampak samo kupim, kar mi je všeč.

Foto: Primož Predalič

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.