17. 8. 2023, 09:10 | Vir: STA

Preverili smo cene pogonskih goriv: lahko bi bilo tudi boljše, a še dobro, da ni slabše

Profimedia

V času sanacije prizadetih območij se večajo stroški za elektriko, vodo in tudi pogonska goriva. Preverili smo, kakšne so trenutne cene na slovenskem trgu.

Po vladnem posegu v trošarine ostajajo regulirane cene pogonskih goriv nespremenjene. Za liter bencina je tako tudi v prihodnjem obdobju treba odšteti 1,511 evra, za liter dizla pa 1,558 evra. Kurilno olje se je medtem podražilo za 1,4 centa na 1,144 evra za liter.

Ob višjih cenah na veleprodajnih trgih se je vlada v sredo na dopisni seji odločila znižati trošarine, s čimer je preprečila rast cen pogonskih goriv.

Cene bencina in dizla na bencinskih servisih zunaj avtocest se izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Tokratni 14-dnevni cikel izračunavanja cen se je zaradi praznikov v ponedeljek in torek nekoliko podaljšal, tako da bo novo obdobje, ki je začelo teči z današnjim dnem, nekoliko krajše. Trenutne cene bodo veljale do vključno 28. avgusta.

Nafta cenejša

Cene nafte so se danes nekoliko znižale. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa trgovce z nafto skrbi predvsem šibko okrevanje kitajskega gospodarstva po pandemiji covida-19.

Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena septembra, je bilo treba popoldne po singapurskem času odšteti 79,16 dolarja, kar je 22 centov manj kot v sredo. V Londonu pa so se oktobrske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej pocenile za 13 centov na 83,32 dolarja za sod.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol