21. 9. 2020, 21:04 | Vir: STA

Ceni litra bencina in dizla za en evro samo še 14 dni?

Shutterstock

Regulirani ceni 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva bosta po tistem, ko je vlada danes prilagodila trošarine, tudi v naslednjem 14-dnevnem obdobju po en evro za liter. Konec meseca se sicer izteče uredba, po kateri vlada regulira ceni teh naftnih derivatov, ministrstvo za gospodarstvo pa ne razkriva, ali bo predlagalo deregulacijo.

Vlada je danes na dopisni seji izdala spremenjeno uredbo o določitvi zneska trošarine za energente, ki bo začela veljati v torek, so po seji sporočili iz vladnega urada za komuniciranje. Trošarine za bencine je na dopisni seji zvišala z 0,36842 evra na liter na 0,37701 evra na liter, za plinsko olje za pogon pa z 0,36442 evra na liter na 0,38767 evra na liter.

S spremembo pri trošarinah bosta ceni obeh energentov na bencinskih servisih zunaj omrežja avtocest in hitrih cest tudi v prihodnjem 14-dnevnem obdobju ostali pri enem evru za liter, kolikor znašata od 7. aprila.

Bencin je nazadnje manj kot en evro za liter stal v 14-dnevnem obdobju od 7. aprila 2009, ko je bil pri 0,996 evra za liter, dizelsko gorivo pa je točno en evro za liter stalo v 14-dnevnem obdobju po 1. marcu 2016.

Naftni trgovci cene 100-oktanskega bencina in kurilnega olja ter 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah določajo sami. Drugod po državi so cene 95-oktanskega bencina in dizla regulirane.

Uredba o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov velja do 30. septembra, zato bo vlada v prihodnjih dneh morala odločiti, ali takšen sistem ohrani. V preteklosti je sicer gospodarsko ministrstvo že večkrat predlagalo popolno liberalizacijo cen naftnih derivatov, vendar pri tem ni bilo uspešno. Znova je k deregulaciji pozvala Trgovinska zbornica Slovenije, medtem ko temu nasprotujejo prevozniki, ki so prepričani, da bi se s tem cene dvignile.

Na gospodarskem ministrstvu, ki je pristojno za področje kontrole cen na trgu naftnih derivatov so za STA pojasnili le, da ob vsakem izteku te uredbe "pripravijo ustrezno gradivo v zvezi s kontrolo cen na področju naftnih derivatov".

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.