18. 3. 2021, 12:55 | Vir: STA

Cepivo AstraZenece ne ščiti dobro pred južnoafriško različico sars-cov-2

Profimedia

Južna Afrika je nehala cepiti s cepivom proti covidu-19 družbe AstraZenece, saj cepivo glede na ugotovitve znanstvenikov ne ščiti dobro pred tamkajšnjo različico sars-cov-2. Glede na rezultate študije nudi namreč le 10,4-odstotno zaščito pred južnoafriško različico B.1.351, piše v znanstveni reviji New England Journal of Medicine.

Dva odmerka cepiva AstraZenece nista učinkovito zaščitila pred blagim ali srednje težkim potekom bolezni covida-19, ki se je pojavila po okužbi z južnoafriško različico sars-cov-2, v študiji objavljeni ta teden piše eden od avtorjev Shabir Madhi.

Do sedaj so verjeli, da cepivo nudi vsaj delno zaščito pred omenjeno različico virusa, ki bi lahko postala dominantna različica novega koronavirusa v svetu.

V študijo so med junijem in novembrom lani vključili 2026 prostovoljcev starih med 18 in 26 let, polovico so jih cepili s placebom, polovico pa s cepivom AstraZenece. V primarni analizi je 23 od 717 oseb, ki so prejele placebo, razvilo blago do srednje težko obliki covida-19, podobno je bilo tudi pri 19 od 750, ki so prejeli cepivo. To pomeni učinkovitost 21,9 odstotka, piše v študiji.

Med 42, ki so zboleli, pa jih je 39 oz. 92,9 odstotka zbolelo po okužbi z južnoafriško različico. Torej je v tem primeru učinkovitost 10,4-odstotna, so dodali znanstveniki.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.