14. 9. 2021, 14:00

Cepivo Janssen je čez noč postalo 'vroča roba', zato zalog zmanjkuje

profimedia
Cepivo Janssen je čez noč postalo 'vroča roba', zato zalog zmanjkuje (foto: profimedia)

Podatki z začetka septembra kažejo, da smo imeli na zalogi še 2.900 odmerkov cepiva Janssen, medtem ko je ostalih cepiv v skladiščih cepilnih centrov bistveno več. Na kandidate za cepljenje tako čaka več kot pol milijona odmerkov Pfizerja, 140 tisoč odmerkov Moderne in 235 tisoč odmerkov AstraZenece.

Medtem ko tedensko dobivamo na tisoče odmerkov Pfizerja, Moderne in AstraZenece (zadnjega zaradi nezanimanja javnosti, da bi se s tem cepivom cepil, podarjamo drugim državam), pa smo zadnjo pošiljko cepiva J & J, v kateri je bilo 12 tisoč odmerkov, dobili 30. julija.

Cepivo Janssen dobivamo iz njihove evropske tovarne v Leidnu na Nizozemskem.

“Potem ko so bile dobave cepiva J & J v zadnjih dveh mesecih motene, jutri pričakujemo novo pošiljko,” je za N1 povedal nacionalni koordinator za logistični del cepljenja Jelko Kacin.

Cepilni centri naj bi jo dobili v četrtek.

Na spletnem informativnem mestu N1 nenadno povpraševanje po Janssenu pripisali naslednjemu razlogu:

Po že aktualnem vladnem odloku je zapisano, da se ob cepljenju s cepivom Janssen, za katerega je potreben zgolj en odmerek, “dokazilo vzpostavi z dnem cepljenja”. To pomeni, da greste lahko takoj po cepljenju, pravzaprav na poti iz cepilnega centra, v gostilno, k frizerju ali na koncert. In to ne glede na to, da je možnost, da se okužite, takrat praktično enako visoka, kot če ne bi bili cepljeni.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.