27. 12. 2020, 15:07 | Vir: STA

Cepljenje je po mnenju prvega moža UKC okrepilo medgeneracijsko povezanost

Tamino Petelinšek/STA

Generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar je začetek cepljenja proti covidu-19 ocenil kot neverjetno medgeneracijsko povezanost, saj bomo cepivo najprej namenili najbolj ogroženim skupinam, to so stanovalci domov za starejše in zdravstveni delavci v prvi vrstah. Prve zaposlene v osrednji slovenski bolnišnici bodo sicer cepili danes popoldan.

Prvi mož Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je v izjavi, ki so jo posredovali iz bolnišnice, današnji začetek cepljenja v Sloveniji označil za praznik. Zdi se mu pomembno, da smo zmogli najti skupne vrednote in združiti moči.

"Povezani v istem cilju bomo zmogli tudi epidemijo. Zato je pomembno, da združeni v čim večjem številu pristopimo k cepljenju in na ta način presežemo naše glavne ovire, ki nam jih zadaja epidemija. Tudi s cepljenjem bomo dosegli, da čim prej vzpostavimo normalno delovanje šol, javnega prometa, javnega življenja, gospodarstva in celotne slovenske družbe," je pozval Poklukar.

V Sloveniji se je množično cepljenje proti covidu-19 začelo danes zjutraj. Večji del prve pošiljke cepiva proti covidu-19, ki je Slovenijo prispel v soboto, je namenjen za cepljenje stanovalcev domov za starejše. Kot je dopoldne pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne, pa je 550 odmerkov namenjenih za cepljenje v bolnišnicah z intenzivnimi enotami za covidne bolnike.

V UKC Maribor, kjer so cepljenje že začeli, so jih dobili 125, iz UKC Ljubljana pa točnega števila odmerkov še niso sporočili.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.