5. 1. 2022, 18:58 | Vir: STA

Cepljenje proti covidu ne poveča števila prezgodnjih rojstev

Xinhua/STA

Cepljenje proti covidu-19 v drugem in tretjem trimesečju nosečnosti ne povzroča povečanja števila prezgodnjih porodov, je pokazala obsežna študija v ZDA. Tekom študije je ameriški Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) preučil več kot 46.000 primerov nosečnic, ki so rodile med 21. februarjem in 31. julijem lani.

V sklopu študije, objavljene v torek, je sodelovalo okoli 36.000 necepljenih in okoli 10.000 cepljenih nosečnic. Med cepljenimi nosečnicami jih je bilo 172 cepljenih v prvem trimesečju, 3668 v drugem trimesečju in 6224 v tretjem trimesečju.

V povprečju je pred predvidenim datumom rojstva med necepljenimi rodilo sedem od 100 nosečnic, med cepljenimi pa 4,9 od 100 nosečnic.

Študija tudi ni odkrila razlik med cepljenimi in necepljenimi materami v primerih, ko so bili dojenčki označeni kot premajhni v času rojstva.

S pridobljenimi rezultati je CDC ponovno poudaril, da se nosečnice lahko varno cepijo, ne glede na stanje nosečnosti. Necepljene nosečnice pa imajo povečano tveganje po okužbi s koronavirusom in potencialno tudi več težav med porodom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec