6. 6. 2019, 19:19 | Vir: STA

Kljub zakonom proti plačni neenakosti po spolu, se v Sloveniji vrzel veča

profimedia

V Sloveniji plačna vrzel med spoloma po zadnjih podatkih znaša osem odstotkov, potem ko je bila v letu 2010 pri zgolj 0,9 odstotka. Slovenija ima glede na povprečje EU, ki je pri 16 odstotkih, še vedno ugodne številke, skrbi pa, ker je zabeležila največje povečanje vrzeli v vsej uniji, je bilo slišati na današnji mednarodni konferenci na to temo. 

Izvršna sekretarka pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Andreja Poje je na konferenci Enako plačilo za enako delo, ki sta jo v Ljubljani organizirala fundacija Friedrich-Ebert Stiftung in ZSSS, uvodoma dejala, da je enako plačilo za enako delo že od leta 1948 človekova pravica, utemeljena z mednarodnimi akti.

Četudi so bili na ravni EU in v Sloveniji sprejeti potrebni zakoni proti plačni vrzeli med spoloma, v praksi niso prinesli pravih rezultatov. Ta vrzel se namreč zapira zelo počasi in se bo v tem tempu po izračunih Mednarodne organizacije dela zaprla šele čez 70 let, je izpostavila Pojetova.

V Sloveniji se je plačna vrzel med spoloma v zadnjih letih po njenih besedah poglobila najbolj med vsemi državami EU. Potem ko je bila leta 2010 po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat pri le 0,9 odstotka, je bila leta 2017, za katero so na voljo zadnje številke, pri osmih odstotkih.

Ženske po višini plače na ravni sektorjev najbolj zaostajajo v finančnih in zavarovalniških dejavnostih, zdravstvu in socialnem varstvu ter izobraževanju, je naštela Pojetova. Glede na analize je položaj presenetljivo slabši v javnem kot zasebnem sektorju, je še navedla.

Živa Humer z Mirovnega inštituta je medtem izpostavila, da spolna plačna vrzel vpliva na pokojninsko spolno vrzel in feminizacijo revščine. Povprečje pokojninske vrzeli med spoloma v EU je 39 odstotkov, v Sloveniji pa je pokojninska vrzel 24-odstotna, je pojasnila in dodala, da se Slovenija umešča med države z najvišjo stopnjo tveganja revščine starejših žensk.

Med predlogi za izboljšanje stanja je omenila vzpostavitev mehanizmov evidentiranja, poročanja in sankcioniranja plačne vrzeli med spoloma na ravni sektorjev in podjetij, prepoved plačne vrzeli znotraj kolektivnih pogodb, spodbujanje mladih v izbiro spolno atipičnih poklicev, višje vrednotenje skrbstvenih del, ozaveščanje, sofinanciranje raziskav in doplačevanje pokojnin do zneska praga revščine, kot imajo to urejeno v Avstriji.

Silvia Maja Melzer z Univerze Bielefeld v Nemčiji je opozorila, da se Slovenija kljub povečanju uvršča med države z najmanjšo plačno vrzeljo med spoloma. V tej luči je ocenila, da ima država "odlične možnosti, da se bojuje proti neenakosti". "Imate boljše predispozicije kot države, kot sta Nemčija in Češka, ki imata pred seboj še dolgo pot," je zatrdila.

V Nemčiji je splošna plačna vrzel med spoloma leta 2017 znašala 21 odstotkov. Kot je poudarila Melzerjeva, se nemška vlada zato trudi z vpeljavo nove zakonodaje. Omenila je zakon o plačah, ki naj bi prinesel več preglednosti, saj predvideva, da morajo določena podjetja prikazati in poročati o tem, kako določajo višino plačila na različnih delovnih mestih. Poleg tega je začela poskus vpeljave ženskih kvot na različna delovna mesta, ki pa ne predvideva pravih sankcij.

Na Češkem je bila medtem plačna vrzel med spoloma leta 2017 pri 21,1 odstotka (večja - pri 25,6 odstotka - je bila le v Estoniji). Alena Križkova s Češke akademije znanosti je povedala, da je zato češko ministrstvo za delo leta 2016 pristopilo k obsežnemu projektu.

Sprožili so analizo plačne vrzeli in zakonodaje ter raziskavo javnega mnenja. Načrtujejo vzpostavitev analitičnega orodja, ki bo delavkam in delavcem omogočilo, da pridejo do podatkov, kakšno plačo lahko zahtevajo. Še pred nastopom nove službe bodo namreč lahko preverili, kakšna je plača v njihovem poklicu oz. za določeno delovno mesto v sektorju.

Poleg tega češki projekt vključuje vzorce kolektivnih pogodb, metodologijo in izobraževanje za pristojni inšpektorat, usposabljanje javne uprave o tem vprašanju, priročnike za plačna pogajanja, pripravljajo pa tudi nacionalni akcijski načrt za zmanjšanje plačne vrzeli.

Maruša Gortnar z ministrstva za delo je v popoldanskem delu razprave pojasnila, da se država na več načinov trudi, da bi zmanjšala plačno vrzel med spoloma. Kot je dejala, jim je med drugim uspelo v strategijo razvoja Slovenije vključiti indeks enakosti spolov, ki ga meri Evropski inštitut za enakost spolov. Eden od podkazalnikov tega indeksa je tudi plačna vrzel, ki ministrstvu pomaga naprej pri oblikovanju ukrepov.

Izvršna direktorica Združenja Manager Saša Mrak je spomnila, da so se ženske znotraj njihovega združenja združile že leta 1990, sekcija menedžerk pa je lani, ko je prvič v zgodovini dobila podporo upravnega odbora za zakonsko reševanje tega vprašanja, še okrepila prizadevanja za spodbujanje uravnoteženosti. Povedala je še, da v združenju spodbujanje enakosti obravnavajo znotraj projektov in da ga nagrajujejo s priznanji.

Predsednica ZSSS Lidija Jerkič je medtem izpostavila, da je treba najprej doseči prepoznanje tega problema. Izkušnje po njenih besedah kažejo, da diskriminacija ni odkrita, temveč se stopnjuje skozi neko obdobje. Delavec in delavka tako lahko od začetka prejemata enaki plači, enake dodatke, čez nekaj let pa se izkaže, da so delavke zaradi bolniških odsotnosti ipd. manj konkurenčne. Delavci napredujejo, delavke pa ne. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord