8. 1. 2021, 15:45 | Vir: STA

Čeprav se je rok za nakazilo Slovenski tiskovni agenciji iztekel, denarja niso dobili

profimedia
Čeprav se je rok za nakazilo Slovenski tiskovni agenciji iztekel, denarja niso dobili (foto: profimedia)

Po oceni Ukoma je financiranje STA s sedmim protikoronskim svežnjem postalo neposredna zakonska obveznost, s tem pa odprlo vprašanje, ali je to skladno skladno s pravili EU o konkurenci, zlasti s pravili o podeljevanju državnih pomoči. Zakonsko določen znesek bo STA zato nakazan takoj, ko bo Evropska komisija dala pozitivno mnenje, so napovedali.

Po ustavitvi financiranja izvajanja javne službe Slovenske tiskovne agencije (STA) s strani vladnega urada za komuniciranje (Ukoma) je namreč DZ konec decembra potrdil sedmi protikoronski zakon, ki je posegel tudi v zakon o STA. Na predlog koalicijske SMC so v izogib različnim interpretacijam vanj vnesli določbo, po kateri se v sedmih dneh po uveljavitvi zakona izplača vse zaostale obveznosti do STA za opravljanje javne službe in da se, ne glede na to, ali bo za leto 2021 sklenjena pogodba s STA, financira opravljanje javne službe STA na podlagi sprejetega poslovnega načrta.

"Iz pogodbenega razmerja, v katerem je Ukom izpolnjevanje svojih obveznosti lahko pogojeval z izpolnjevanjem obveznosti STA, se je spremenilo v upravno razmerje, v katerem je njegova obveznost financiranja STA nepogojna in v višini, ki jo enostransko določi STA v svojem poslovnem načrtu," so zapisali na vladnem spletišču.

Sprememba financiranja je tako odprla vprašanje, ali je slednje skladno s pravili EU o konkurenci, zlasti s pravili o podeljevanju državnih pomoči. Zakonsko določen znesek bodo STA nakazali takoj, ko bo Evropska komisija dala pozitivno mnenje, so napovedali v Ukomu.

Sedmi protikoronski zakon, s tem pa tudi omenjena določba, sta sicer začela veljati zadnji dan lanskega leta, sedemdnevni rok za poplačilo zaostalih terjatev STA do vlade se je tako iztekel.

Ukom je zavrnil plačilo nadomestila za opravljanje javne službe STA za oktober in november, prav tako je za ta dva meseca zavrnil plačilo računov za opravljene storitve STA za potrebe vladne administracije. K sklenitvi pogodbe za financiranje javne službe za letošnje leto ni pristopil.

Financiranje je ustavil po tistem, ko od STA ni dobil vseh zahtevanih podatkov in dokumentacije. Na STA so mu jo namreč odrekli, saj so ocenili, da je z nekaterimi posegel v uredniško avtonomijo, do nekaterih pa lahko po zakonu o gospodarskih družbah dostopa le vlada kot edina družbenica.

Služba vlade za zakonodajo je med drugim ugotovila, da bi ustavitev financiranja STA in posledična ustavitev javne službe STA pomenila nezakonito stanje.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.