23. 2. 2019, 14:18 | Vir: STA

Cerkev je uničila dokumente o duhovnikih, ki so zlorabljali otroke

profimedia

Nemški kardinal Reinhard Marx je danes na vrhu katoliške cerkve o spolnih zlorabah otrok priznal, da je Cerkev uničila dokumente o duhovnikih, ki so spolno zlorabili otroke, oziroma da teh dokumentov sploh niso pripravili. Pozval je k večji transparentnosti.

"Dokumenti, ki bi dokumentirali ta grozljiva dejanja in imenovali odgovorne, so bili uničeni ali pa sploh niso bili pripravljeni," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v nagovoru udeležencem vrha povedal kardinal. "Namesto storilcev se je grajalo žrtve in se jih utišalo," je poudaril.

"Vzpostavljenih postopkov za pregon zločinov se namerno ni upoštevalo, večinoma se jih je celo ignoriralo," je dejal. "Pravice žrtev so bile poteptane in prepuščene muhavosti posameznikov," je izpostavil. To pa je po njegovih besedah v nasprotju z vsem, kar bi morala predstavljati Cerkev.

Predsednik nemške škofovske konference se je zavzel za večjo transparentnost cerkvenih postopkov. Število primerov, ki jih preučujejo cerkvena sodišča, in podrobnosti o teh primerih bi morali kolikor se da predstaviti javnosti.

V Vatikanu v teh dneh poteka prvi cerkveni vrh o spolnih zlorabah otrok, na katerem se je zbralo okoli 190 udeležencev. Papež Frančišek je v četrtek ob začetku konference škofom predstavil predloge v 21 točkah, s katerimi bi zaščitili otroke. Deležen pa je bil tudi kritik, ker ni podprl ključnih zahtev žrtev zlorab in sicer, da bi se iz Cerkve izključilo vse napadalce, ki so skušali prikriti svoja dejanja.

Pedofilski škandali katoliško cerkev pretresajo že več desetletij. Zanje se je doslej že večkrat opravičila, a žrtve terjajo konkretne ukrepe. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.