16. 9. 2021, 14:47 | Vir: STA

Cerkniško jezero zaradi izrazite suše v zadnjem obdobju prvič po 18 letih povsem izsušeno

STA
Cerkniško jezero zaradi izrazite suše v zadnjem obdobju prvič po 18 letih povsem izsušeno (foto: STA)

Septembra bi moralo biti naše največje presihajoče jezero sicer ojezerjeno, a se je vodna bilanca spustila kar 22 metrov pod površje jezera, je pojasnil Dejvid Tratnik iz Notranjskega Regijskega Parka.
 

"Uradne meritve kažejo, da je do današnjega dne padlo približno 30 odstotkov normalne količine padavin za ta letni čas, kar nikakor ne zadostuje, da bi jezero poplavilo. Vodotok Stržen je presahnil prvič po 18 letih," je dodal Tratnik.

Tudi jamarji so v izvirih Cerkniškega jezera zabeležili enega najnižjih vodostajev, odkar izvajajo uradne meritve. Spustil se je kar 22 metrov pod površje, kjer je gladina vode. "Sami si lahko predstavljamo, koliko dežja mora v prihodnje pasti, da se bo gladina dvignila vsaj do dna jezera", je ob tem dejal Tratnik.

Izsušenost jezera ogroža tamkajšnje živalske vrste. Naloga ribičev je, da ob usahlem jezeru rešujejo ribe, rake, dvoživke in mladiče ponirkov, ki so premajhni, da bi odleteli. Vsako območje ima svojega vodjo reševanja.

Ker so v preteklosti želeli Cerkniško jezero izsušiti, je to sčasoma začelo presihati večkrat na leto, ena od posledic posegov v naravo pa je bila tudi ta, da so začele izginjati značilne rastlinske in živalske vrste, opozarjajo v Notranjskem regijskem parku.

Avtohtonih rib je v jezeru vsako leto manj, tudi ščuke, najznačilnejše ribe Cerkniškega jezera

Da bi ribam in drugim živalim vrnili bivalni prostor, skušajo vzpostaviti dinamiko presihanja jezera, kot je bila pred dvesto leti. Zato so izvedli renaturacijo Stržena, ki je bila zelo zahtevna, a so konec avgusta dela uspešno končali.

"Na odsekih Ključi in Beli Breg smo zasuli pred 90 leti izkopani kanal in obnovili nekdanje naravne poti vode, s čimer želimo vsaj za nekaj časa vodo zadržati v jezeru in zagotoviti nekaj dodatne vode za ribe in druge vodne živali", je povedal Tratnik.

Kot so zapisali na spletni strani parka, je marsikdo dvomil o njihovem uspehu. Izvedba del je bila namreč zelo odvisna od vremena in posledično vodostaja jezera, posege so izvajali v izjemno občutljivem okolju in prvič na svetu na presihajočem jezeru, potrebovali so posebne stroje za močvirnata območja. Po besedah Tratnika je bujno rastje že zakrilo vse posege v naravo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.