28. 5. 2021, 12:29 | Vir: STA

Četrtek v številkah: 3585 PCR testov, 288 novih okužb, štiri smrti

profimedia

V Sloveniji je bilo v četrtek opravljenih 3585 PCR testov in potrjenih 288 novih okužb. Po vladnih podatkih se v bolnišnicah zdravi 252 covidnih bolnikov, 78 jih potrebuje intenzivno zdravljenje. Umrli so štirje covidni bolniki. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov pa po danes objavljenih podatkih znaša 282, dan prej 288.

Po besedah Maje Bratuša, ki je vodila novinarsko konferenco glede covida-19, je bil delež pozitivnih PCR testov v četrtek še nekoliko nižji kot dan prej, in sicer osemodstoten, kar je enak delež, kot je bil zabeležen pred enim tednom. Sicer pa so opravili še 33.625 hitrih antigenskih testov, katerih pozitivne rezultate potrjujejo še s PCR testiranjem.

Kot je dejala Bratuša, iz bolnišnic še naprej prihajajo vzpodbudni podatki. Danes se v bolnišnicah namreč zdravi še 13 bolnikov manj, kot so poročali v četrtek. Na intenzivni terapiji je en bolnik manj. Sicer pa je bilo v bolnišnice v četrtek sprejetih 18 covidnih bolnikov, 27 pa so iz bolnišnic odpustili.

Tudi pri 14-dnevnem številu potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev so po besedah Bratuše podatki vsak dan boljši in trenutno 14-dnevna pojavnost na ravni države znaša 218. Sedemdnevna incidenca je na ravni države 94. Pri obeh pa je še naprej regija z najvišjimi podatki primorsko-notranjska, z najnižjimi pa koroška.

Bratuša je predstavila še podatke o številu cepljenih proti covidu-19. Glede na zadnje podatke je bilo s prvim odmerkom cepljenih 653.310 oseb, z vsemi odmerki 381.619. Ob tem je še spomnila, da se danes začenja po vsej Sloveniji začenja organizacija stojnic v podporo cepljenju. Na Prešernovem trgu v Ljubljani so jo že postavili.

Na stojnicah se bodo obiskovalci lahko seznanili z informacijami o cepivih, cepljenju, naročanju na cepljenje in drugim. Na stojnicah bodo sodelovali študenti višjih letnikov medicine, stojnice na več lokacijah po Sloveniji pa bodo v prihodnjih dneh obiskali tudi predstavniki stroke, lokalnih skupnosti in vlade, je napovedala Bratuša.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.