6. 11. 2020, 10:53 | Vir: STA

Četrtkova statistika: 5895 testov, 1564 potrjenih okužb, 26 umrlih

profimedia

V četrtek so v Sloveniji opravili 5895 testov in potrdili 1564 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 26 bolnikov s covidom-19. V bolnišnicah se je zdravilo 1069 covidnih bolnikov, med njimi 168 na oddelkih za intenzivno nego, kar je sedem več kot dan prej, je vlada objavila na Twitterju. Podatki kažejo, da smo vrh že dosegli, je dejal Jelko Kacin.
 

Iz bolnišnic so v četrtek odpustili 92 bolnikov. Po besedah vladnega govorca za covid-19 Kacina število sprejetih v bolnišnice še vedno narašča, a se umirja.

Delež okuženih je bil v četrtek 26,5, kar je dve odstotni točki manj kot dan prej.

"Podatki kažejo, da je trend dober, razmere se počasi stabilizirajo," je na novinarski konferenci dejal vladni govorec.

Na umirjanje razmer po besedah Kacina kažejo tudi podatki o številu okuženih v zadnjih 14 in zadnjih sedmih dneh na 100.000 prebivalcev. Podatki o številu okuženih za zadnjih 14 dneh kažejo, da smo vrh že dosegli in da se pojavnost okužb že zmanjšuje, podatki za zadnjih sedem dni pa, da smo že krepko čez vrh. "Če bo šel trend tako še naprej, se lahko veselimo prihodnosti in razmišljamo o tem, kaj bi vlada lahko storila prihodnji teden," je dejal.

Simulacije po besedah vladnega govorca kažejo, da bo število okuženih v prihodnjih dneh še upadalo, zmanjšuje se tudi t. i. reprodukcijsko število, ki kaže, koliko ljudi okuži vsak okuženi. Še v četrtek je bilo to število 1,1, danes pa smo že prišli na 1, je dejal Kacin. To po njegovem kaže, da so ljudje ukrepe sprejeli in da jih izvajajo, "na kar moramo biti ponosni". Se pa je po besedah Kacina treba ukrepov še vedno dosledno držati in zdržati še kakšen teden, zato bo, kot je dejal, tudi šolanje prihodnji teden potekalo na daljavo.

Psihologinja in psihoterapevtka Andreja Poljanec, ki je sicer tudi sama prestala covid-19, je ob tem opozorila, da trenutna situacija marsikoga že pošteno utruja in spravlja v globoko stisko. A kot je pomirila, znanost vedno znova dokazuje, da smo ljudje kljub vsemu, kar se nam dogaja, zmožni poiskati stvari, za katere smo lahko hvaležni. S tem namreč spodbudimo treniranje naših možganov za občutje sreče, zadovoljstva in optimizma.

Poljančeva pri tem svetuje, da se v trenutni situaciji lahko odločimo tudi za drobne in pozitivne spremembe, npr. pri sebi, v odnosih ali na delovnem mestu. "Pri drobnih spremembah imamo veliko možnosti, da nam uspe, in se bomo ob tem počutili zadovoljne, s tem pa bodo pomirjeni tudi ljudje okoli nas," je dejala.

Pri tem je posebej izpostavila izboljšanje družinskih odnosov. Starši oz. skrbniki otrok se tako lahko odločijo, da bodo po konfliktu vedno prvi pristopili. Obenem se lahko odločimo, da se bomo vzdržali negodovanja, ki krade energijo in ustvarja slabo vzdušje. Energijo se namesto tega porabimo za dobra dela, pomemben pa je tudi pogovor, je poudarila.

"Z otroki razmislite o idejah za skupna doživetja, prisluhnite drug drugemu, postavljajte podvprašanja in se za otroke zanimajte. Na tak način se ljudje okoli nas počutijo ljubljene, sprejete in jim je ob nas prijetno," je dejala.

Poljančeva se ob tem sicer zaveda, da so ljudje v različno intenzivnih stiskah. Tudi tistim, ki so izgubili službo ali pa zanjo trepetajo, ostane možnost gledanja na pozitiven način, zelo pomembno je imeti stike z ljudmi, ki jim zaupaš, še svetuje.


 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.