10. 5. 2019, 09:34 | Vir: STA

Chelsea Manning so po dveh mesecih izpustili iz zapora

profimedia
Chelsea Manning so po dveh mesecih izpustili iz zapora (foto: profimedia)

Nekdanja vojaška obveščevalka Chelsea Manning je bila v četrtek po dveh mesecih izpuščena iz zapora, vendar bi se lahko že prihodnji teden znova znašla za zapahi. Chelsea Manning je bila zaprta v začetku marca, ker ni želela pričati pred veliko poroto v primeru Wikileaks.

Chelsea Manning, takrat še kot Bradley Manning, je leta 2010 Wikileaksu predala kup zaupnih dokumentov ZDA o vojnah v Iraku in Afganistanu, zaradi česar so jo aretirali. Leta 2013 je bila obsojena na 35 let zapora, vendar je bila leta 2017 izpuščena.

Zvezno tožilstvo v Alexandrii preiskuje Wikileaks in njegovega ustanovitelja Juliana Assanga zaradi objav zaupnih dokumentov in si je zaželelo še pričanja Chelsea Manning.

Ta je zavrnila odgovore na vprašanja velike porote z besedami, da je že vse povedala na vojaškem sodišču, kjer je bila obsojena na 35 let zaporne kazni. Odsedela jih je le sedem, saj se je takratni predsednik Barack Obama odločil, da ji ob svojem slovesu s položaja kazen spremeni v to, kar je že odslužila.

Sodnik jo je marca zaradi nespoštovanja sodišča poslal v zapor, kjer naj bi ostala, dokler si ne premisli oziroma dokler se preiskava ne konča, kar bi lahko traja v nedogled.

Iz podporne organizacije Sparrow Project so v četrtek sporočili, da je bila Chelsea Manning iz zapora izpuščena po 62 dneh, ko se je iztekel mandat velike porote. "Na žalost je Chelsea še pred izpustitvijo dobila nov sodni poziv. To pomeni, da bo morala v četrtek, 16. maja, pred drugo veliko poroto," je Sparrow Project povzel njeno odvetniško ekipo.

Zato je verjetno, da bo morala znova v zapor zaradi nespoštovanja sodišča, morda že prihodnji četrtek, je sporočila odvetniška ekipa, ki je napovedala, da Chelsea Manning še naprej ne bo odgovarjala na vprašanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.