2. 11. 2017, 15:00 | Vir: STA

Cia objavila tudi posnetke iz zasebnega življenja Osame bin Ladna!

profimedia
Cia objavila tudi posnetke iz zasebnega življenja Osame bin Ladna! (foto: profimedia)

Ameriška obveščevalna agencija je v sredo objavila dokumente in drug informativni material, ki so ga zasegli pripadniki posebnih enot ameriške vojske maja leta 2011 med napadom na poslopje v Pakistanu, kjer se je skrival vodja teroristične mreže Al Kaida Osama bin Laden. Slednjega so med med napadom ubili, njegovo truplo pa vrgli v morje.

Teroristična mreža Al Kaida, ki je prevzela odgovornost za napad na ZDA 11. septembra 2001, je bila takrat že zelo oslabljena, vodilno teroristično vlogo pa ima danes skrajna skupina Islamska država (IS), ki se prilagaja na izzive in nadaljuje z napadi svojih članov ali somišljenikov. Zadnji napad je bil z izposojenim avtomobilom v torek v New Yorku, v katerem je umrlo najmanj osem ljudi.

Ameriški specialci so poleg bin Ladnovega trupla iz Pakistana odnesli veliko informacijskega materiala; dokumente, računalnike, diskete in filme. Med njimi je film s poroke enega od njegovih sinov Hamze, pa tudi bin Ladnov dnevnik, promocijski material in načrti. Direktor Cie Mike Pompeo je dejal, da material objavljajo, da lahko ljudje dobijo pogled v načrte in delovanje teroristične mreže.

Med posnetkim, od katerih se jih je kar nekaj že znašlo na YouTube, so tudi posnetki Bin Ladnovih otrok in vnukov. Ti kažejo povsem drugačno sliko človeka, pred katerim je še ne dolgo tega trepetal Zahod ...

Cia je doslej od maja 2015 sicer že dala v objavo tri svežnje dokumentov iz pakistanskega Abotabada.

V sredo objavljenih dokumentih naj bi bilo tudi nekaj informacij o odnosih Al Kaide z Iranom in njeni vlogi v uporu Iračanov proti ameriški okupaciji.

Nekaj materiala ne bodo objavili zaradi nacionalne varnosti in ker menda vsebuje pornografijo. Objava dela materiala bi tudi lahko kršila intelektualno lastnino, saj naj bi si teroristi v Abotabadu ogledovali ameriške igrane filme in tudi dokumentarce.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.