16. 2. 2020, 20:39 | Vir: STA

Ciara razmočila tla in napolnila struge, Dennis obeta rušilne poplave

profimedia

Veliko Britanijo je ta konec tedna zajela nevihta Dennis s silovitim vetrom in nalivi, ki že povzročajo poplave. Oblasti so razglasile nevarnost poplav v več kot 300 krajih, še posebej kritično je na jugu Walesa, poročajo tuje tiskovne agencije.

Z juga Walesa danes poročajo tudi o moškem, ki je padel v reko Tawe in utonil. Kot je sporočila policija, je moški danes dopoldan padel v reko v bližini kraja Ystradgynlais, kasneje pa so vzdolž reke našli njegovo truplo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pred tem so nevihti pripisovali odgovornost za smrt mladeniča, ki so ga v soboto našli mrtvega v morju pred jugovzhodno obalo Anglije, a je policija kasneje te medijske navedbe zanikala. Še en moški pa se je utopil, ko je padel s tankerja pred obalo Kenta. Na jugu Škotske pa so po navedbah BBC News uspeli še pravočasno rešiti par, ki ga je z avtom odnesla narasla reka.

Pred tednom dni je bila Velika Britanija priča nevihti Ciara, ki je že precej razmočila tla in povišala vodostaje, zato je zdaj nevarnost rušilnih poplav še večja. Na pomoč je priskočila tudi vojska, ki med drugim pomaga izmučenim prebivalcem kraja Calderdale na severu Anglije, ki si še niso opomogli od posledic Ciare, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Številne ceste in železniške proge so zaprli ter odpovedali več letalskih poletov, še posebej pri letalskih družbah Easyjet in British Airways. Težave so toliko večje, saj se začenjajo šolske počitnice.

Na jugu Walesa so zabeležili sunke vetra do 150 kilometrov na uro, opozorila pred poplavami pa so izdana v krajih vse od reke Tweed na Škotskem do Cornwalla v jugozahodni Angliji, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord