A. B. | 28. 3. 2022, 14:00

Obalo ogroža TA predmet. Ministrstvo opozarja, da je mogoče pričakovati še VSAJ osem takih

Turčija.

Profimedia

Na obali PONOVNO ta neznan plavajoči predmet. Bi nas moralo skrbeti? 

V Turčiji so danes na obali Črnega morja v bližini Bolgarije našli že drugo mino. 

Turško obrambno ministrstvo je danes prek Twitterja sporočilo, da so pri mestecu Igneada blizu bolgarske meje v Črnem morju odkrili plavajočo mino. "Mina je bila že zavarovana in začelo se je posredovanje za njeno nevtralizacijo," so zapisali. 


Turško obrambno ministrstvo je na območje že poslalo ekipo strokovnjakov, da bi mino nevtralizirali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusija je namreč že pred več kot tednom dni opozorila, da je nekaj starih min, ki so jih Ukrajinci namestili v Črnem morju proti ruskim invazijskim enotam, zaradi neurja odtrgalo s kablov in bi jih lahko morje odneslo vse do Bosporske ožine in naprej v Sredozemsko morje.

Turško obrambno ministrstvo pa je tudi sporočilo, da je vsaj 10 min takih, ki bi se v morju še lahko pojavile, zato je po trenutno najdenih dveh, mogoče pričakovati še kakšno. 



Podvodne mine sicer morajo biti običajno opremljene s sistemi, ki jih avtomatsko nevtralizirajo, če se odtrgajo s sidrišč. Vendar pa po navedbah turških medijev starejše mine tega varnostnega ukrepa morda nimajo. 

Pedvidevajo, da je mino najverjetneje naplavilo iz Ukrajine. 

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec