22. 5. 2021, 06:33 | Vir: STA

Čilenci na 155 razpisanih mest ustavodajne skupščine izvolili 83 žensk

profimedia

V Čilu so na volitvah v ustavodajno skupščino, ki so potekale prejšnji konec tedna, volivci na 155 razpisanih mest izvolili 83 žensk. Ženske so bile tako izvoljene na več kot polovico mest. A zaradi določila, da morata biti oba spola zastopana enakovredno, se je moralo sedem žensk svojim sedežem odpovedati, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dogovor, katerega namen je bil ženskam zagotoviti večjo enakopravnost, je tako na koncu pomagal sedeže v ustavodajni skupščini zagotoviti moškim. In ne le to, moški so zdaj kljub vsemu prevzeli večino - v ustavodajni skupščini bodo zdaj zasedali 78 mest, ženske pa zgolj 77, navaja AFP.

Po drugi strani so volitve v ustavodajno skupščino po besedah politologinje Pamele Figueroa razbile mit, da ženske niso volilno konkurenčne.

Na volitvah za lokalne svetnike, župane in guvernerje, ki so prav tako potekale minulo soboto in nedeljo, pa določila o spolni uravnoteženosti ni bilo. Medtem je bilo na volitvah v ustavodajno skupščino zaradi spolnih kvot izmed skupno 1300 kandidatov polovica žensk, je bilo le 16 odstotkov kandidatk za guvernerska mesta, 23 odstotkov kandidatk za županska mesta in 39 odstotkov kandidatk za mesta v lokalnih svetih.

Čile je sicer precej konservativna država. Med drugim je bil do leta 2017 v tej državi splav povsem prepovedan, zdaj pa je dovoljen v primerih posilstva ali ko nosečnost ogroža zdravje ženske. Zakonodaja, ki je ženskam prepovedovala, da bi se v 270 dneh po ločitvi ponovno poročile, pa je bila lani ukinjena.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol