STA/Uredništvo | 20. 4. 2024, 15:27

Čiščenje Ljubljanice: ne boste verjeli, kaj vse ljudje odvržejo v reko!

Igor Kupljenik/Bobo

Medtem ko je čiščenje v preteklih letih potekalo od Špice do osrednje tržnice, so letos traso podaljšali vse do Plečnikovih zapornic.

S čiščenjem reke Ljubljanice se je danes zaključila tradicionalna mesečna spomladanska okoljska akcija Za lepšo Ljubljano, ki prebivalce spodbuja k skrbi za čisto in urejeno mesto. Pri čiščenju so sodelovali potapljači, člani Društva za podvodne aktivnosti Vivera in drugih društev Slovenske potapljaške zveze, ribiči, gasilci, čolnarji, reševalci in drugi, ki skrbijo za čisto Ljubljano in njeno reko.

Letos so se potapljači prvič spustili tudi pod ljubljansko tržnico in od tam dvignili odpadke, kar jim leta prej ni uspelo.

Igor Kupljenik/Bobo

Kolesa, koši za smeti in celo prenosniki

Kot so poudarili pri mestnem turističnem zavodu, je spodbuden podatek ta, da se je v 33. letih akcije količina odpadkov v reki zmanjšala za 75 odstotkov, kljub temu pa iz nje vsako leto še vedno dvignejo skoraj tono odpadkov.

Igor Kupljenik/Bobo

Tako so danes iz rečnih globin na plan privlekli od koles in električnih skirojev do prenosnih računalnikov, železnih čolnarskih vesel, prometnih znakov, košev za smeti ter stolov in miz iz bližnjih lokalov. Med vsem tem so se znašli tudi predmeti, ki izvirajo iz kaznivih dejanj. Na dogodku so bili zato prisotni tudi policisti, ki so skušali ugotoviti, s katerim morebitnim kaznivim dejanjem je bil posamezen predmet povezan. 

Prizori zbranega železja niso bili nič kaj prijetni.

Prizori zbranega železja niso bili nič kaj prijetni.

Igor Kupljenik/Bobo

Reka ni smetišče!

Odpadke so zbrali na Čevljarskem mostu, kjer so bili zbrani odpadki na ogled in v opomin, da reka ni smetišče.

Organizatorji akcije so pripravili tudi kulturni program. Po nabrežjih Ljubljanice so se možje in dekleta v frakih in meščanskih opravah, med njimi je bil tudi Povodni mož. Otroci so se lahko udeležili delavnice, na kateri so iz odpadnih materialov, kot so zamaški in slamice, izdelovali štampiljke in jih odtisnili na platno.

Igor Kupljenik/Bobo

Obiskovalcem prireditve je bil za manjša popravila na voljo tudi mobilni servis koles. V zahvalo za skrb za čisto Ljubljano so mimoidočim delili semena in rastline, ki so jih vzgojili v Botaničnem vrtu v Ljubljani. 

Novo na Metroplay: "Janša je s tem potrdil, da ostaja" | N1 podkast s Suzano Lovec