9. 2. 2021, 20:23 | Vir: STA

Coca-Cola v ZDA napovedala plastenke iz izključno reciklirane plastike

Anže Malovrh/STA

Ameriški proizvajalec pijač Coca Cola bo že ta mesec začel s prodajo pijač v plastenkah iz 100-odstotno reciklirane plastike. Sprva bodo novo embalažo uvedli v nekaj ameriških zveznih državah, kot sta Kalifornija in Florida. Načrt je, da bi do leta 2030 v recikliranih plastenkah prodali 50 odstotkov vseh pijač Coca-Cole.

Coca-Cola bo v recikliranih plastenkah začela prodajati priljubljeno kokakolo, kasneje pa bodo prišle na vrsto še druge sladke pijače in voda. S tem bo letos zmanjšala uporabo nove plastike za 20 odstotkov v primerjavi z letom 2018.

Po oceni podjetja gre za velik napredek v smeri zaščite okolja. "Naše potrošnike še naprej zelo skrbijo plastični odpadki in novi ukrepi so pomembna prelomnica za velik in zapleten trg," je izjavila podpredsednica za trajnost v Severni Ameriki Alpa Sutaria.

Nevladna organizacija Break Free From Plastic (Osvobodimo se plastike), ki se bori za odpravo plastike v pakiranju hrane in pijače, je sicer Coca-Colo decembra lani že tretje leto zapored skupaj s PepsiCo in Nestlejem uvrstila v svetovni vrh onesnaževalcev sveta s plastiko, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.