8. 12. 2018, 10:30 | Vir: STA

Corinaldo: Stampedo v nočnem lokalu terjal šest življenj in okrog sto ranjenih

profimedia

V stampedu v italijanski diskoteki Modra laterna v bližini mesta Ancona v osrednji Italiji je v soboto zgodaj zjutraj umrlo šest ljudi. Med smrtnimi žrtvami je bilo pet mladoletnikov, starih med 14 in 16 let. Policijska preiskava o vzrokih nesreče je doslej ugotovila, da so za koncert italijanskega raperja prodali več vstopnic, kot bi smeli.

Po prvih ugotovitvah preiskovalcev bi na koncertu italijanskega raperja Sfere Ebbaste v italijanskem mestu Corinaldo na Jadranski obali lahko bilo največ 870 oseb, dejansko pa so prodali 1300 vstopnic. Nesreča se je zgodila ob 1. uri zjutraj.

Med peterico umrlih mladoletnih najstnikov so tri dekleta in dva fanta. Umrla je tudi 39-letna mama, ki je na koncert spremljala svojo hčerko. Ranjenih naj bi bilo okoli 100 ljudi, od tega 12 huje. Dve hudo poškodovani osebi naj bi bili v smrtni nevarnosti.

"Vzrok za nesrečo bi lahko bila razpršitev jedke substance, zaradi katere so mladi začeli bežati in hoditi drug po drugem. Na žalost je umrlo šest oseb, več deset jih je ranjenih," so prek Twitterja objavili gasilci.

"Plesali smo in čakali na začetek koncerta, ko smo zavohali jedek smrad. Pohiteli smo proti zasilnim izhodom, a so bili zaklenjeni in varnostniki so nam rekli, da moramo nazaj," je za medije povedal 16-letnik, ki so ga po nesreči odpeljali v bolnišnico.

Italijanski notranji minister Matteo Salvini je v odzivu na nesrečo zahteval pojasnila in dejal, da se kaj takega ne bi smelo zgoditi. "S 15 leti nihče ne bi smel umreti na tak način," je v Rimu dejal Salvini in napovedal minuto molka na napovedani prireditvi njegove stranke v Rimu.

"Dolžnost je, da najdemo odgovorne za šest smrtih žrtev, tiste, ki so zaradi zlobe, neumnosti ali lakomnosti večer zabave spremenili v tragedijo," je še dejal italijanski notranji minister.

Italijanski predsednik Sergio Mattarella je družinam žrtev že izrazil sožalje in zahteval temeljito preiskavo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. "Državljani imajo pravico do varnosti, tako na delovnem mestu kot tudi na krajih, kjer se zabavajo," je še sporočil predsednik.

V italijanski poslanski zbornici, kjer je v soboto potekala razprava o proračunu, so se žrtev nesreče spomnili z minuto molka. Nesreča je tudi oživila razpravo o varnosti italijanskih diskotek, ki so znane potem, da so pogosto prizorišče nasilja in nezakonitih poslov.

Tokratna nesreča spominja na množično paniko pri prenosu finala nogometne lige prvakov na osrednjem trgu v Torinu junija 2017, ki je zahtevala smrtno žrtev in več kot 1500 ranjenih. Takrat so mladi pripadniki neke kriminalne tolpe med gledalce razpršili dražilni plin, kar je sprožilo paniko med prisotnimi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.