7. 10. 2020, 15:11 | Vir: STA

Črna na Koroškem razglašena za ogroženo območje

Nebojša Tejić/STA
Črna na Koroškem razglašena za ogroženo območje (foto: Nebojša Tejić/STA)

Črna na Koroškem je glede na v torek zvečer objavljeno odredbo, ki je začela veljati danes, že razglašena za ogroženo območje zaradi covida-19. To pomeni, da bo območje lahko dobilo pomoč, je pojasnil minister za zdravje Tomaž Gantar, ki bo o tem s predstavniki v Črni govoril popoldne. Razglasitev pa ne pomeni nobene omejitve gibanja, je dodal.

Vladna odredba je bila objavljena v torek zvečer v Uradnem listu, v njej pa je navedeno, da začne veljati naslednji dan po objavi.

Kot je po današnjem obisku Splošne bolnišnice Slovenj Gradec dejal minister Gantar, je bila razglasitev Črne za ogroženo območje nujen ukrep zaradi tamkajšnjega slabšanja razmer. Olajšal bo delo, da bodo lahko pomagali. "To pomeni samo možnost dodatne kadrovske pomoči, manj pravnih ovir," je razložil minister, ki se danes skupaj z drugimi člani vlade mudi na obisku na Koroškem.

Črna na Koroškem je že nekaj dni v slovenskem vrhu po deležu aktivno okuženega prebivalstva. Ta je za torek znašal 1,463 odstotka, kar je rahlo manj kot dan prej. Največje žarišče je Center za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Črna na Koroškem, kjer je število potrjeno okuženih z novim koronavirusom med uporabniki, zaposlenimi in prostovoljci skupaj preseglo sto.

Minister Gantar bo Črno na Koroškem in tamkajšnji CUDV skupaj z ministrom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janezom Ciglerjem Kraljem obiskal popoldne in podrobneje razložil nadaljnje načrte. Ocenjuje, da imajo v CUDV zaradi trenutnih razmer težave na vseh področjih, prepričan pa je, da je ob pomoči ureditev razmer možna.

Ker so v Črni potarnali, da so za razglasitev izvedeli iz medijev, pa je minister dejal, da ne vidi razlogov za vznemirjenje, in ponovil, da to ne pomeni nobenih omejitev gibanja in podobno, le možnost pomoči, za kar "bi bili pa lahko predvsem veseli, ne pa zaskrbljeni", je dejal.

Dodatne kadrovske okrepitve

Po zagotovilih ministrstva za delo v CUDV Črna v teh dneh prihajajo dodatne kadrovske okrepitve, obe ministrstvi pa zavodu nudita tudi vso potrebno pomoč. Sredstva za dodatne kadre v socialno varstvenih zavodih so zagotovljena in nove zaposlitve so ponekod že v teku, so navedli.

Minister za delo Cigler Kralj je danes sicer še pred odhodom v CUDV obiskal predvsem socialno varstvene zavode in se seznanil z razmerami na terenu, ki so zaradi soočanja z novim koronavirusom zelo zahtevne. Samo s skupnimi prizadevanji lahko zajezimo in ustavimo virus, je poudaril in na stojnici #OstaniZdrav v Slovenj Gradcu pozval k samozaščitnemu vedenju, kamor sodi tudi uporaba mobilne aplikacije #OstaniZdrav, so zapisali na ministrstvu za delo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.