5. 10. 2020, 09:50

Čustveni zapis Aleksandre Pivec na Facebooku pred njeno današnjo (verjetno) razrešitvijo

Tamino Petelinšek/STA

Poslanci bodo na današnji izredni seji razpravljali o predlogu za razrešitev kmetijske ministrice Aleksandre Pivec, ki so ji zaradi očitkov o spornem ravnanju hrbet obrnili tudi v stranki, ki jo je do nedavnega vodila. 

Razrešitev je na pobudo DeSUS predlagal premier Janez Janša, podpira jo večina opozicije, zato je pričakovano, da bo razrešena.

Pivčeva se je morala poleti soočiti z očitki zaradi prepletanja službenih in zasebnih obveznosti ob njenih obiskih na Krasu in v Izoli. Ker je izgubila podporo poslanske skupine in sveta stranke, je odstopila kot predsednica DeSUS, a ostala podpredsednica vlade in kmetijska ministrica.

Sama s te funkcije ni želela odstopiti, zato je svet stranke na pobudo predvsem poslancev DeSUS premierju Janši predlagal njeno razrešitev. Pivčeva je na drugi strani ocenila, da gre za njeno "diskreditacijo in likvidacijo" z vseh funkcij mimo vseh političnih in demokratičnih standardov.

Ker gre za predlog koalicijske stranke in ob dejstvu, da so jo opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB želele interpelirati, bo DZ Pivčevo po pričakovanjih razrešil. Pivčeva ima sicer možnost, da po uvodnem nagovoru oz. pred predvideno štiriurno razpravo poslancev o predlogu za razrešitev poda svoj odstop. DZ bi se nato s tem seznanil in le ugotovil, da ji je prenehala funkcija.

A Pivčeva vztraja, da je svoje delo opravlja dobro. Tako bo seja DZ po njenih besedah "priložnost, da se pokaže dobro delo, ki smo ga opravili v preteklih dveh letih".

V nedeljo zvečer je na svoji Facebook strani objavila spodnji zapis

"Spoštovane moje podpornice in podporniki, dragi prijatelji.

  • Danes zaključujem priprave na jutrišnji pomembni dan. Dan, ki predstavlja pomembno prelomnico ne samo za mene osebno, ampak je pomemben mejnik v političnem prostoru Slovenije. Z njim smo prišli do zaključne točke dolgega obdobja medijskih in političnih diskreditacij Aleksandre Pivec, ki je očitno postala moteč element slovenskega političnega prostora.
  • Primer tako načrtnega in pritlehnega rušenja posameznega politika namreč v zgodovini samostojne Slovenije težko najdemo. Stopnjeval se je od najave kandidature za predsednico stranke DeSUS, preko vstopastranke v desno sredinsko koalicijo, pa vse do današnjega dne, ko se me umika tudi iz funkcije Ministrice. Zato si organizatorji zaslužijo posebno priznanje. Davkoplačevalci in volilci pa vpogled v ozadje zakulisne igre, kjer štejejo osebni interesi, potrebe države in družbe, pa so potisnjene v ozadje.
  • Zato bo jutrišnji dan priložnost, da pred poslankami in poslanci, ki bojo glasovali o moji razrešitvi, spregovorim o teh igrah.
  • Vsem, ki ste mi do današnjega dne izkazovali veliko podporo in hvaležnost za do sedaj opravljeno delo, prisrčna zahvala.
    Tistim, ki me boste jutri na moji poti na zadnjo "sodbo" pospremili v Državni zbor, naj povem, da mi boste s tem dali še dodaten pogum in moč, da svoje zadnje dejanje opravim odločno in pokončno, kot zmorem in znam.
  • Jutrišnji dan bo pomenil zgolj konec ene od mojih življenjskih poti.
  • Ker pa so številni od mojih začrtanih projektov, ki jih Slovenija in slovensko podeželje potrebujeta, ostali nedokončani, moj umik ne pomeni konca mojega političnega delovanja, ampak predstavlja zgolj izziv za nov začetek. Zanj pa imam dovolj poguma in moči!

Hvala vsem še enkrat iz srca."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.