A.B. | 13. 12. 2021, 12:25

Da bi preživel, je Putin po razpadu Sovjetske zveze delal kot taksist

profimedia

Ruski predsednik Vladimir Putin je pred kratkim razkril dogodek iz svojega življenja, na katerega, kot pravi, ni pretirano ponosen. Putin, ki se po dolgih letih predsednikovanja Rusiji danes ponaša z nazivom avtokrata, se je namreč po razpadu Sovjetske zveze znašel praktično na cesti - in prav cesta je bila tista, s pomočjo katere si je nekaj časa služil kruh. 

Jekleni obraz 69-letnega ruskega predsednika Vladimirja Putina nikoli ne razkriva pretiranih čustev. Kadarkoli ga vidimo, ima praktično enak izraz, ki pušča vtis hladnega in preračunljivega voditelja z izrazito željo po absolutni oblasti. Vpliv, ki ga ima danes, pa v njegovem življenju ni bil prisoten v obdobju 90. let preteklega stoletja, ko se je svet po razpadu Sovjetske zveze znašel na prelomnici. Turbulenca, ki je sprožila tranzicijski tok v Sovjetski zvezi, je namreč zamajala tudi temelje Putinove kariere. 

Center Sovjetske zveze je bila Rusija, ki je po razpadu zveze tranzicionirala iz komunističnega v kapitalistični režim in se znašla v nezavidljivem ekonomskem položaju, ki je mnoge potisnil na rob preživetja. Za svoj kruh se je tako po letu 1991 moral boriti tudi Putin, ki je bil pred tem agent osrednje sovjetske varnostno-obveščevalne službe KGB. V enem od preteklih intervjujev je dejal, da je bil padec Sovjetske zveze ''največja geopolitična katastrofa 20. stoletja,'' v javnosti pa je pred kratkim zaokrožila informacija o tem, kako je prav ta 'geopolitična katastrofa' vplivala na njegovo zasebno življenje.

''Včasih sem potreboval 'dodaten' denar. Mislim, moral sem dodatno zaslužiti denar, z avtomobilom, kot zasebni šofer. Če sem popolnoma iskren, je o tem zelo neprijetno govoriti, ampak tako je bilo,'' je priznal Putin.

Taksiji so bili takrat v Rusiji izjemno redki in številni zasebniki so, tako kot današnji ruski predsednik, ponujali prevoze tujcem, da bi se lažje prebili skozi mesec. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.