12. 4. 2019, 08:04 | Vir: STA

Dalajlamo po treh dneh odpustili iz bolnišnice v New Delhiju

Tibetanskega duhovnega vodjo dalajlamo so po treh dneh danes odpustili iz bolnišnice v New Delhiju. Njegov tiskovni predstavnik je povedal, da je imel le lažji prehlad in da se sedaj počuti zelo dobro. V bolnišnico so ga sprejeli v torek zaradi bolečin v prsnem košu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah njegovega tiskovnega predstavnika se je dalajlama že v četrtek vrnil v običajno rutino in telovadil.

83-letni Nobelov nagrajenec za mir se bo sedaj vrnil v Dharamsalo na severu Indije, kjer ima svoj sedež, odkar je pred 60 leti zbežal iz Tibeta, potem ko so kitajske sile zatrle upor Tibetancev proti kitajski nadvladi.

Med uporom je bilo po trditvah tibetanskih izgnancev ubitih več kot 80.000 ljudi. Na tisoče Tibetancev je sledilo dalajlami, ki so mu indijske oblasti dovolile, da v Dharamsali ustanovi svoj sedež. Kraj je tudi sedež centralnih tibetanskih oblasti, tibetanske vlade v izgnanstvu, ki pa je ne priznava nobena država.

Kitajske komuniste je 14. dalajlama skušal pomiriti leta 2011, ko je prekinil 368 let tradicije in se odpovedal posvetni oblasti nad Tibetom. Ostal je le duhovni vodja, vendar to Kitajske ni zadovoljilo in dalajlama ostaja v izgnanstvu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.