J. Z. | 14. 7. 2022, 10:20 | Vir: STA

V bližini ognjenih zubljev v Dalmaciji tudi Cool Fotr z družino: TO nam je povedal

Instagram/Facebook/Jani Jugovic/fotomontaža

Minula noč je prinesla nekaj olajšanja v Dalmacijo, ki pa ostaja zavita v dim. Več kot 300 gasilcem je uspelo vsaj deloma ukrotiti obsežen požar, kljub temu pa je nekaj ljudi v ognjenih zubljih izgubilo vse, kar so imeli. Na Hrvaškem je tudi "Cool družina", ki nam je zaupala, kakšno je stanje. 

Velik požar, ki je v sredo izbruhnil na območju mesta Zaton in naselja Raslina pri Šibeniku, je pod nadzorom. V požaru je bilo uničenih okoli 20 hiš, na terenu pa je še vedno 330 gasilcev. Gasilcem požara še ni uspelo lokalizirati, a uspešno branijo objekte.

"Stanje je boljše, ni velikih ognjenih front in nenadzorovanega širjenja proti Vodicam. Vremenske razmere so ugodne," je zjutraj prek Twitterja sporočil tudi hrvaški notranji minister Davor Božinović, ki je obiskal prizorišče požara.

Dodal je, da se je z ognjem ponoči spopadalo 350 gasilcev iz šibeniško-kninske županije in še šestih drugih županij. Pri gašenju so pomagali številni lokalni prebivalci in vojaki ter 75 policistov, ki so zavarovali požarišča.

Glavni poveljnik hrvaških gasilcev Slavko Tucaković je za hrvaški portal N1 dejal, da se požar, ki se je do večera dodobra razdivjal, sedaj ne širi več nenadzorovano.

Gasilec se je poškodoval ob padcu v vodnjak

Ob tem je povedal, da poškodovanih ni bilo, z izjemo gasilca, ki se je lažje poškodoval ob padcu v vodnjak, vendar so ga hitro oskrbeli. "Položaj v Raslini in Zatonu je pod nadzorom," je še dejal.

Na terenu so danes po njegovih besedah vse sile, materialna škoda pa je velika. Med drugim je zgorelo več hiš in vozil. "Sinoči je bilo na terenu 350 gasilcev, vojska in civilno prebivalstvo. Zgorelo je najmanj 20 hiš," je Tucaković pojasnil za hrvaške medije.

Požar, ki je izbruhnil v torek okoli 11. ure blizu Vodic na območju Šibenika, se je kasneje razširil proti mestu Zaton, dosegel središče mesta in zajel tudi bližnjo vas Raslina.

Pozno popoldne je v Zaton prispel tudi hrvaški premier Andrej Plenković in se zahvalil vsem, ki se z nadčloveškimi napori borijo s požarom. 

Otroke reševali s čolni

V sredo je šibeniški center za reševanje prejel več obvestil, da je otroke na obali v Raslini obdal dim. Na pomoč so jim priskočili v pomorski policiji, pridružili so se jim tudi sokrajani, ki so prišli kar z lastnimi čolni. Otroke so skupaj prepeljali v Bilice, poroča Dnevnik.hr.

V bližini požara številni Slovenci

V Dalmaciji je na dopustu tudi veliko Slovencev, ki poročajo, da se požar vidi tudi v precej oddaljene kraje, v zraku pa se čutijo saje, ki otežujejo dihanje

Vplivnež Jani Jugovic, znan kot Cool Fotr, ki se z družino nahaja v počitniških hiškah Jasenovo, pravi, da so včeraj ves dan videli dim, zato so vedeli, da mora "nekje zelo goreti"

Pojasnil nam je, da se je v zraku čutil vonj zažganega lesa, vendar drugih težav niso imeli. Slabše so bile razmere v Šibeniku, kamor so se odpravili zvečer, saj je bilo tam po njegovih besedah vse zadimljeno in ni bilo "za biti zunaj, saj so z neba padale saje".  

O tem, da bi zaradi požara prekinili dopust, niso razmišljali, so pa redno spremljali hrvaške portale, za primer, da bi se razmere poslabšale.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jani Jugovic (@coolfotr)

Nekaj cest še vedno zaprtih 

Zaradi požara je bilo na območju šibeniško-kninske županije v sredo zaprtih več cest. Jadranska magistrala je odprta. Ponovno je prevozna tudi cesta od šibeniškega mosta do vhoda v Vodice, zaprta pa sta del obvoznice v Vodicah in cesta Vodice-Gaćelezi, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord