25. 11. 2018, 20:25 | Vir: STA

Dan boja proti nasilju nad ženskami zaznamovali protesti po svetu in rdeče črte na licu

profimedia

Na današnji mednarodni dan boja proti nasilju nad dekleti in ženskami so se po vsem svetu odvile demonstracije v podporo ženskam. V Turčiji so policisti demonstrante razgnali s solzivcem.

V Istanbulu je turška policija s solzivcem razgnala demonstrante, ki so zahtevali konec nasilja nad ženskami, navaja nemška tiskovna agencija dpa. Najprej jih je pozvala, naj se razkropijo, nato pa uporabila silo.

Posnetki prikazujejo ženske, ki vzklikajo: "Ne bomo tiho, ne bo nas strah, ne bomo ubogale!" Nekatere so nosile tudi plakate s podobo študentke Özgecan Aslan, ki je leta 2015 umrla, ko se je upirala posilstvu.

Nasilje nad ženskami je v turški družbi velik problem. Ta mesec je veliko pozornosti pridobila slavna pevka Sila Gencoglu, ki je javno povedala, da jo je nekdanji partner, igralec, pretepal. Pevka je tudi druge ženske pozvala, naj spregovorijo.

V sirskem mestu Kamišli, kjer prevladuje kurdska manjšina, se je na ulice podalo več sto kurdskih protestnic in prav tako pozivalo k koncu nasilja nad ženskami. Poroka z mladoletnico je zločin, je pisalo na enem od plakatov. Druga demonstrantka je nosila fotografijo ženske z otečenim očesom in prekritimi usti. Ženske vseh starosti so nosile tudi portrete bork kurdske ženske paravojaške enote YPJ, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Demonstracije v podporo ženskam so se odvile tudi po vsej Španiji. Shodi so med drugim potekali v Madridu, Barceloni, Sevilli, Valencii in Bilbau. V Španiji so od leta 2003 partnerji ali nekdanji partnerji ubili 972 žensk, od tega 44 letos. Premier Pedro Sanchez je ponovil "zavezanost" svoje vlade k izbrisu nasilja nad ženskami in kulture seksizma.

Že v soboto zvečer so velike demonstracije potekale po več evropskih mestih. V Franciji, med drugim v Parizu, Lyonu, Marseillu in Rennesu, se jih je udeležilo okoli 50.000 ljudi, v Rimu je kakih tisoč ljudi kljubovalo močnemu dežju, več sto demonstrantov pa se je zbralo tudi v Ženevi in Atenah.

"Boj proti nasilju nad ženskami vsakodnevno napreduje, a naša družba mora prehoditi še dolgo pot - vsi morajo delovati in se boriti, kot da je to njihov problem," je poudaril francoski predsednik Emmanuel Macron.

Kar nekaj pozornosti pa je pritegnil tudi predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani. Ta si je danes za vrh EU na temo brexita v Bruslju pod levim očesom narisal rdečo črto. Na vprašanja novinarjev je pojasnil, da sodeluje v italijanski kampanji ob mednarodnem dnevu za končane nasilja nad ženskami, ki jo podpirajo tudi Združeni narodi.

Pobudo pod motom: "Ni normalno, da je to normalno," so podprle številne znane osebnosti, politiki, novinarji, igralci in glasbeniki v Italiji. Solidarnost so izkazali z rdečo črto pod očesom.

Tajani je poudaril še, da je nasilje nad ženskami nekaj najhujšega, kar lahko stori moški, in da se nobeno človeško bitje ne bi smelo čutiti superiornega ali inferiornega od drugega. 

Mednarodni dan za osveščanje moških so izkoristili tudi v Južni Afriki, kjer so posilstva in nasilje izjemno pogosti. Aktivisti so pozivali k boju proti nasilju nad ženskami in otroci. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.