10. 3. 2024, 07:57 | Vir: STA

Po mednarodnem dnevu žensk danes praznujejo moški: kaj je ob tem dnevu tradicionalno darilo?

Dan mučenikov obeležujemo 10. marca.

Profimedia

Medtem ko je 8. marec posvečen ženskam, 10. marec prinaša fokus na moške, njihovo zdravje in izzive, s šaljivim izvorom, a resnim sporočilom. 

Po mednarodnem dnevu žensk, 8. marcu, ko je bila pozornost namenjena zahtevam žensk po enakem položaju, enakih možnostih in enaki obravnavi, bodo v Sloveniji danes v ospredju moški. Za svoj dan so si namreč v šaljivem jeziku še v času pred osamosvojitvijo Slovenije izbrali 10. marec, ki je po koledarju Katoliške cerkve godovni dan 40 mučencev.

Čeprav so si takšen dan izbrali kot šaljivo protiutež dnevu žensk brez resnejšega pomena, je v dejanskem življenju pred njimi veliko izzivov. Na to vsako leto pred novembrom, mesecem ozaveščanja moških o pomenu skrbi za svoje zdravje.

Pri moških izstopa tudi depresija, saj v primerjavi z ženskami zaradi samomora umirajo skoraj štirikrat pogosteje od žensk. Tako je leta 2022 iz tega razloga umrlo 321 moških, žensk pa 81.

Poznate zgodbo za praznikom, ki ima precej tragično ozadje?

Praznik moških ima tragično ozadje zaradi svojih krščanskih korenin, ki izhajajo iz dogodka v času vladavine cesarja Licinija. Licinij, ki je bil v sporu s cesarjem Konstantinom I. Velikim, je videl kristjane kot sovražnike in zahteval njihovo spreobrnitev ali odstranitev. Posebej je ukazal vojakom na svojem območju, da se morajo takoj odreči krščanstvu, sicer jih čaka smrtna kazen. V tem kontekstu se 40 rimskih vojakov elitne legije XII Fulminata leta 320 ni bilo pripravljeno odreči svoji veri, zaradi česar so bili 9. marca, sredi najhujše zime, nagi vrgli v leden ribnik, kot oblika mučenja in smrtne kazni. Ob ribniku je bila postavljena kopel s toplo vodo kot zadnja priložnost za tiste, ki bi si premislili. Samo eden izmed njih je to priložnost sprejel, a je nato umrl zaradi temperaturnega šoka. Njihovemu številu se je pridružil še en stražar, s čimer je število mučencev ostalo 40. Naslednji dan so bili vojaki brutalno ubiti.

Ta dogodek je postal osnova za praznik, ki kljub svoji krščanski osnovi danes praznujejo vsi, ne glede na vero. Kot dan žensk prinaša pozornost in priznanje spolu, praznik moških slavi moškost in dejanja, ki navdihujejo. Tradicionalno obdarovanje z suhimi slivami nataknjenimi na suhe veje s trnjem in klobaso služi kot opomnik na trajanje mučeništva in hkrati opominja na moč verovanja in zvestobe lastnim prepričanjem, vrednotam in morali.

Ženskam rože, kaj pa podariti moškim? 

Tradicionalno darilo za moške na ta dan so bile včasih suhe slive, trnje in klobasa. Tako sestavljeno darilo naj bi predstavljalo simboličen opomin, da se mučeništvo v njihovem življenju še vedno dogaja.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije