3. 8. 2020, 08:20

Danes in jutri pestro vremensko dogajanje. Oranžni alarm za zahodni del države.

Arso

V ponedeljek in v torek nas čaka pestro vremensko dogajanje, saj bodo zaradi zadrževanja vremenske fronte na območju Alp, poglobitve ciklona nad severnim Sredozemljem ter zelo vlažne in nestabilne zračne mase nastajale številne plohe in nevihte, med njimi tudi močnejše, pišejo na neurje.si. 

Območje Slovenije bo v ponedeljek od zahoda in jugozahoda doseglo več pasov neviht. Zlasti v južni polovici Slovenije so možne močnejše nevihte z intenzivnimi padavinami, močnimi sunki vetra in točo, a te niso izključene niti drugje po državi.

Agencija Republike Slovenije za okolje je izdala oranžni alarm za zahodni del države. Predvsem v zahodni polovici Slovenije ob nevihtah napovedujejo močnejše nalive, sunke vetra in točo.

Podrobnejša napoved razvoja vremena pri nas

Nad severno Italijo so tekom noči iz nedelje na ponedeljek že nastajale posamezne, tudi močnejše, nevihte, ki so se pomikale proti zahodni Sloveniji in Obali. V jutranjih urah je zahodni del države prvi pas neviht dosegel, proti notranjosti države pa so nevihte potem slabele, pišejo na neurje.si. 

Tekom dneva se bo predvsem na vzhodu države lahko za krajši čas delno zjasnilo, zlasti na zahodu in jugu pa bodo že nastajale nove plohe in nevihte, ki bodo potovale proti severovzhodu. Ob nevihtah so možni lokalno močnejši in dolgotrajnejši nalivi, sunki nevihtnega piša in toča.

Po nastanku se bodo nevihte združevale v večje nevihtne sisteme ali linije, sprva pa so lahko tudi izolirane (verjetnost debelejše toče).

Vetrovni profil bo nad ravnino severne Italije ugoden za nastanek superceličnih neviht, ki niso izključene tudi pri nas na jugu in deloma vzhodu države.

Nov pas neviht bo iz smeri severne Italije in severnega Jadrana zahod države dosegel zvečer oz. v noči na torek. Možen je razvoj nevihtne linije, ki bo dosegla Obalo, hrvaško Istro in Kvarner ter potovala v notranjost Slovenije in Hrvaške.

Ob prihodu nevihtne linije bodo glavno nevarnost povzročali močni sunki zahodnega vetra in močni nalivi. Proženje ploh in neviht s krajšimi prekinitvami se bo nadaljevalo tudi ponoči in v torek čez dan.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord