25. 2. 2021, 12:13 | Vir: STA

Danes in v petek pričakovana visoka onesnaženost zraka s PM10 delci

Profimedia

Visoka onesnaženost zraka z delci PM10 je danes pričakovana povsod, razen v Kopru in Novem mestu, kjer bo onesnaženost zmerna, napoveduje agencija za okolje. Koncentracije bodo najvišje zjutraj in zvečer. V petek visoko onesnaženost zraka z delci PM10 pričakujejo povsod po Sloveniji.
 

Povišana onesnaženost je posledica predvidene izrazite temperaturne inverzije, ki preprečuje mešanje onesnaženosti v višje plasti atmosfere, navajajo na agenciji za okolje (Arso).

Tako priporočajo občanom, naj ne kurijo lesa v pečeh in kaminih, če imajo druge možnosti ogrevanja. Poleg tega naj zmanjšajo ogrevanje stanovanjskih in poslovnih prostorov, uporabljajo javni prevoz namesto osebnih vozil ter naj ne kurijo na prostem.

Napoved onesnaženosti zraka pripravljajo za območja, za katera je vlada sprejela odloke o načrtu za kakovost zraka. To so Celje, Hrastnik, Kranj, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Novo mesto, Trbovlje, Zagorje ter za mestni občini Koper in Novo Gorico.

Občasne meritve so pokazale, da se prekoračitve mejne vrednosti pojavljajo tudi drugod, predvsem v dolinah in kotlinah v notranjosti države, kjer se za ogrevanje pretežno uporablja les. Najbolj namreč zrak onesnažujejo zastarele kurilne naprave na les, če se v njih nepravilno kuri oziroma se za kurjenje uporabljajo premalo suha drva.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.