29. 4. 2019, 07:09 | Vir: STA

Danes je še zadnji dan za ugovor proti izračunu dohodnine

STA/Nebojša Tejić

Na Finančni upravi RS samo še danes čakajo morebitne ugovore na informativne izračune dohodnine za leto 2018, ki so jih konec marca poslali več kot 950.000 zavezancem. Te morajo vložiti tisti, ki se s prejetim izračunom ne strinjajo - če so podatki pomanjkljivi ali nepravilni oz. je davčna obveznost ugotovljena napačno.

Če zavezanec kljub napačnim podatkom ugovora ne vloži, stori davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 do 400 evrov, opozarjajo na finančni upravi. Zavezanec pa lahko v ugovoru uveljavlja tudi olajšavo za vzdrževane družinske člane, če je niso že prej.

Zavezancem, ki se z informativnim izračunom strinjajo, ni treba storiti ničesar, saj bo v 30 dneh od odpreme samodejno postal odločba.

Prvi paket, v katerem je bilo 953.500 informativnih izračunov dohodnine za leto 2018, je finančna uprava odpremila na pošto 29. marca. Zavezanci, ki so lani med letom plačali preveč dohodnine, bodo to dobili povrnjeno 29. maja, tisti, ki so je plačali premalo, pa jo morajo doplačati prav tako do 29. maja.

Naslednji paket informativnih izračunov bodo na pošto poslali konec maja. Tisti, ki izračuna tudi tedaj še ne bodo prejeli, a so zavezanci za plačilo dohodnine, bodo morali napoved za odmero dohodnine vložiti sami, in to do 31. julija.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.