12. 5. 2019, 15:45 | Vir: STA

Danes je šest držav, vključno z Avstrijo, podaljšalo nadzor na notranjih mejah EU

profimedia

Šesterica evropskih držav je z današnjim dnem obnovila nadzor na notranjih schengenskih mejah za novih šest mesecev. Med njimi je tudi Avstrija, ki izvaja nadzor na meji z Madžarsko in tudi Slovenijo. 

Avstrija, Nemčija, Francija, Švedska, Danska ter nečlanica EU Norveška nadzor na notranjih mejah schengenskega prostora, kjer naj ga sicer ne bi bilo, izvajajo že od leta 2015.

Države izvajanje nadzora utemeljujejo z varnostnimi razlogi zaradi migrantske krize, ker da zunanje meje EU oz. schengenskega območja niso dovolj zavarovane pred nezakonitimi migranti.

V skladu z določili je nadzor na notranjih mejah načeloma mogoče uvesti za šest mesecev, ob strinjanju Evropske komisije pa ga je mogoče tudi podaljšati. Sedanje obdobje se je izteklo v soboto, nadzor pa je šesterica zdaj podaljšala še vsaj do novembra.

Slovenija sicer že dlje časa nasprotuje, da bi Avstrija še naprej izvajala nadzor na avstrijsko-slovenski meji, ker da dobro varuje zunanjo schengensko mejo. To je v začetku tedna na dvodnevnem obisku na avstrijskem Tirolskem izpostavil tudi slovenski zunanji minister Miro Cerar. A Dunaj vztraja, da je število nezakonitih migrantov še vedno previsoko. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.