29. 5. 2019, 07:19 | Vir: STA

Danes je zadnji dan za plačilo dohodnine iz prvega svežnja

STA/Tamino Petelinšek

Danes se izteka rok za doplačilo dohodnine za leto 2018 za tiste zavezance, ki so informativne izračune prejeli v začetku aprila. Vsi skupaj morajo državi vrniti nekaj več kot 46 milijonov evrov. Kdor je lani med letom plačal previsoko akontacijo dohodnine, pa bo preplačani znesek danes dobil vrnjen na svoj bančni račun.

Prvi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2018 je Finančna uprava RS (Furs) izdala konec marca, in sicer 953.500 zavezancem. Od teh je za 41,5 odstotka izračunala, da bodo del plačane dohodnine dobili vrnjeno. Povprečni znesek vračila je 258 evrov, vsem skupaj pa bo država vrnila 64,6 milijona evrov.

Da morajo dohodnino doplačati, pa je pisalo na izračunih za nekaj več kot eno četrtino zavezancev iz prvega svežnja. Ti morajo zahtevani znesek poravnati prav tako najpozneje do danes, in sicer v povprečju vsak 150 evrov oz. v skupnem znesku nekaj manj kot 46,2 milijona evrov. Izjema so zavezanci, ki so zoper informativni izračun dohodnine vložili ugovor, saj ta zadrži izvršitev.

Preostalih 41,5 odstotka izračunov v prvem svežnju je bilo brez vračila ali doplačila dohodnine. Še ta mesec bo finančna uprava na pošto odpremila še drugi paket informativnih izračunov dohodnine za lani.

Ne bodo pa informativnega izračuna dohodnine prejeli tisti, za katere na Fursu od izplačevalcev dohodkov niso prejeli podatkov o odmeri dohodnine. V tem primeru morajo napoved vložiti sami, in sicer v času od 15. junija do 1. avgusta.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.