11. 2. 2021, 11:04

Danes odločitev o odpravi prepovedi prehajanja občinskih mej

Shutterstock

Vlada bo na današnji seji obravnavala spremembe odlokov, s katerimi naj bi po napovedih sprostila nekatere omejitve, ki veljajo za zajezitev epidemije covida-19. Glede na epidemiološke podatke bi lahko sprostila ukrepe, kot velja za prehod v oranžno fazo. Odločitve bodo pristojni predvidoma predstavili na popoldanski novinarski konferenci.

Vlada se je na sredini večerni seji namreč seznanila z aktualnimi epidemiološkimi razmerami in naložila pristojnim ministrstvom, da v skladu z načrtom sproščanja pripravijo odloke, ki bodo obravnavani današnji seji, so v sredo sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov se je v torek v Sloveniji še nekoliko znižalo in znaša 827. V bolnišnicah se je v torek zdravilo 864 covidnih bolnikov. Vladni načrt sproščanja ukrepov za zajezitev epidemije novega koronavirusa določa, da država preide v oranžno fazo, ko je sedemdnevno povprečje okuženih pod 1000 in je tudi hospitaliziranih manj kot 1000 bolnikov s covidom-19.

Glede na vladni načrt bi se v oranžni fazi lahko v šole vrnili preostali razredi osnovne šole in zaključni letniki srednje šole po programu C, na fakultetah bi lahko spet izvajali izpite in seminarje za do 10 ljudi, odprle bi se nekatere dodatne servisne dejavnosti ter trgovine, po načrtu pa bi ta faza že lahko prinesla tudi zbiranje do 10 oseb in odpravo prepovedi prehajanja občinskih meja.

Vlada je sicer v objavi na Facebooku v sredo poudarila, da so trendi pozitivni, a je virus še vedno med populacijo. Tako ni nujno, da bodo sproščeni vsi ukrepi hkrati.

Je pa vlada v sredo odločila, da bodo zaposleni v storitveni in trgovinski dejavnosti, za katere vladni odloki zapovedujejo obvezno testiranje na novi koronavirus, vključeni "v poseben presejalni program, na podlagi katerega bodo imeli prednostno obravnavo na testiranjih", podobno kot to velja za zaposlene v zdravstveni dejavnosti in šolnike.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.